Lucianu şi acţionarii Capital Part­ners au fondat firma Ca­pital Property Advisors pentru care şi-au propus un scenariu ambiţios în care varianta pesi­mistă este "locul doi în funcţie de cifra de afaceri la sfârşitul anului 2012", ceea ce ar însemna depăşirea companiilor multina­ţionale care domină în prezent piaţa.

21103-red8472.jpg"Consider că este loc pentru tot mai puţină lume pe această piaţă foarte aglomerată, în care nu prea mai este loc nici pentru poziţia a doua. Printre avantajele noastre se numără capacitatea de a atrage investitori prin reţeaua cu o prezenţă în 42 de ţări din care Capital Partners face parte, precum şi posibilitatea de a structura şi finanţa tranzacţiile, în condiţiile în care clienţii sunt tot mai pretenţioşi. Nu mai este loc în această piaţă decât pentru oameni dedicaţi", a subliniat Doru Lionăchescu, chairman al Capital Partners.

Volatilitatea pieţei de capital, câştigul imobiliarelor

Firma nou-înfiinţată va oferi con­sultanţă în primul rând în zona de capital markets, în care Lucianu a fost implicat în mai multe tranzacţii în perioada Eurisko - CB Richard Ellis, dar şi tranzacţii cu terenuri, cercetare şi evaluare, în discuţii fiind şi formarea unui departament de închiriere a spaţiilor de birouri.

Lucianu spune că până la sfârşitul acestui an ar putea asista în două tranzacţii cu o valoare cumulată de aproape 50 de milioane de euro şi speră ca banii investitorilor să se îndrepte mai mult spre real estate în următoarea perioadă pe fondul volatilităţii pieţelor de capital.

"Sunt multe fonduri care spuneau în vară că vor strânge 300-400 de milioane de euro de la acţionari şi le-am arătat produse care fac banii atât în Bucureşti, cât şi în ţară. Nu sunt 20 de fonduri, sunt câteva, de bănci, de oameni de afaceri din Grecia, din Londra, care se uită şi la România deoarece Polonia şi Cehia sunt deja prea încinse, în opinia mea", a declarat şi Lucianu.

Printre oamenii cu care Lucianu a plecat la drum se numără Adrian Mihăilă, care a lucrat trei ani şi jumătate în CB Richard Ellis şi Adrian Stancov, care a lucrat de asemenea în CB Richard Ellis, în cadrul departamentului comercial.

Firma Capital Property Advisors este deţinută în prezent Doru Lionăchescu, Andrei Diaconescu, Victor Căpitanu şi Vlad Buşilă, partenerii Capital Partners, dar Lucianu va deveni la rândul lui acţionar, formalităţile pentru schimbarea acţionariatului fiind în curs.

Rezerve pentru zile negre

Capital Partners îşi va continua activitatea pe piaţa de fuziuni şi achiziţii, un domeniu care în ultimii trei ani a suferit poate la fel de mult ca imobiliarele.

"În primele şase luni ale anului nu am intermediat nicio tranzacţie. În prezent lucrăm la şapte, dar timpul mediu de lucru la o tranzacţie a crescut de la şase luni la 18. Sperăm să închidem două până la sfârşitul anului. (...) În ultima perioadă am avut o abordare precaută, pe principiul «better safe than sorry». Am avut o rezervă financiară pentru ca firma să poată funcţiona un an fără încasări, astfel încât angajaţii să nu aibă grija stabilităţii jobului. Din fericire nu a fost nevoie să apelăm la rezervă", a declarat Lionăchescu. Consul­tantul apreciază că pentru "desti­naţii realiste" de potenţiali investitori sunt ţările din Orientul Mijlociu, precum Qatar sau Kuweit, unde există surplus de lichiditate şi pentru care pieţe tradiţionale din nordul Africii au fost "închise" pe fondul revoltelor din ultimul an.

"Aceşti investitori sunt interesaţi în primul rând de hoteluri de lux şi clădiri de birouri prime (clasa A - n.red.)", a mai spus Lionăchescu. Scenariul conform căruia căderea pieţelor de capital ar putea muta o parte din lichidităţi către piaţa imobiliară este luat în calcul şi de către Lionăchescu şi Lucianu, care consideră că o investiţie tangibilă, "fie tablou, fie o clădire", poate fi mai sigură decât una în acţiuni.

"În imobiliare ai cât de cât o certitudine legată de faptul că în anumite proiecte ai un grad de ocupare ridicat şi de faptul că există contracte semnate pe termen lung. Nu va fi o răbufnire a pieţei imobiliare, dar vom vedea dezvoltări noi, în oraşe care nu au fost suficient exploatate. Mi-am învăţat lecţiile într-o corporaţie mare, cum este CB Richard Ellis, acum sunt din nou pregătit să fiu un «pirat» şi să devenim prima variantă pentru investitorii imobiliari", a conchis Lucianu.


Sursa

22 September 2011