Schimbări revoluţionare în sectorul financiar european: miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au ajuns la un consens cu privire la uniunea bancară şi au pus bazele unui mecanism cu ajutorul căruia statele din Zona euro vor putea evita influenţa crizelor bancare.

32612-acord_finante.jpgO nouă criză financiară poate fi ocolită, cu ajutorul unui mecanism pus la punct pentru situaţii de urgenţă. Miniştrii de Finanţe din UE lucrează de multă vreme la un astfel de proiect şi, pentru prima oară, au ajuns la un acord, privit ca un moment istoric. , relatează presa internaţională. Astfel, se va crea un mecanism unic de rezoluţie, pentru a managementul situaţiilor de criză provocate de un posibil faliment al unor bănci din Zona euro.

„Acesta este un acord important, un acord decisiv, un acord istoric”, consideră Pierre Moscovici, ministrul francez de Finanţe, citat de AFP.

Uniunea bancară va avea astfel un al doilea pilon, cu ajutorul căruia statele din Zona euro vor putea ieşi de sub influenţa crizelor bancare. Supervizarea unică a instituţiilor financiare este primul pilon, ce va intra în vigoare la sfârşitul anului 2014. Acesta a fost încredinţat Băncii Centrale Europene (BCE), ce va supraveghea cele mai importante bănci din Uniunea Europeană.

Oficialii europeni au încercat să ajungă la un consens înainte de Summitul Partidului Popular European, ce se va desfăşura zilele acestea la Bruxelles. De o importanţă istorică, acordul reuşeşte să îi mulţumească pe toţi reprezentanţii europeni – chiar şi ministrul suedez de Finanţe (a cărui ţară nu este în Zona euro) apreciază că s-au pus bazele unei „uniuni bancare complexe”, în timp ce ministrul german consideră că „este o zi frumoasă”, iar comisarul european însărcinat cu Serviciile Financiare a declarat că este „o zi memorabilă, de schimbări revoluţionare în sectorul financiar european”.

CITEȘTE ȘI: Viitorul băncilor depinde de creditarea în domeniul imobiliar 

 

19 December 2013