Aproximativ 100.000 de tigle legate individual pe mai bine de 2.600 de metri patrati de sarpanta, lucrari finantate dintr-un proiect scris acum sase ani, a carui implementare a inceput in urma cu patru ani si ale carui lucrari de constructii s-au realizat pe durata a trei ani. Sunt cateva din cifrele unuia dintre cele mai importante proiecte de reabilitare finalizate in ultimii ani la Sibiu.

35158-biserica.jpgTigle speciale, produse pentru acest proiect

Tiglele inlocuite pe acoperisul bisericii au fost produse special pentru acest proiect de catre firma Jacobi din Germania si furnizate de catre Naturalpaint SRL, prin distribuitorul local SG Tara SRL. Este vorba de un model special de tigla, creata pe baza pieselor colectate de pe acoperisul bisericii. Atat dimensiunea cat si coloristica tiglelor era creata pentru acest proiect de rehabilitare.

Ca si culori, s-au ales opt nuante traditionale, unele dintre ele fiind creata de firma producatoare, pe baza tiglelor existente pe biserica. 35160-tigla_1.jpg

Soluții pe care nu le înveți la școală

”A fost frumos, dar nu a fost fără probleme și cred că am reușit o lucrare bună până la sfârșit. Au fost provocări mari pentru noi, și anume cerințele arhitecților și protecției de monumente, care doreau să păstreze cât mai mult din substanța originară și cerințele inginerilor de rezistență, care au zis că trebuie să asigurăm clădirea față de un posibil pericol seismic. De la construirea bisericii, clasarea seismică a Sibiului a fost modificată. Și, astfel, și din această găsire a unei balanțe, între a păstra cât mai mult din substanța originară a bisericii și a folosi cât mai mult beton și fier armat, au fost multe, multe discuții care s-au purtat inclusiv în ziare. A fost o provocare, o muncă interesantă de preot, de a împăciui inginerii cu arhitecții”, rememorează Killian Dörr, prim-preotul Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu.

Un nou traseu turistic

În urma lucrărilor de reabilitare a acoperișului, în podul Bisericii Evanghelice din Piața Huet a fost amenajată și un nou traseu turistic. Odată cu redeschiderea bisericii, acest traseu va deveni public și va găzdui și o expoziție de fotografie dedicată proiectului de reabilitare recent încheiat. ”Această expoziție va fi amplasată mai întâi în ferulă, după care va fi instalată permanent într-un traseu turistic prin pod”, precizează prim-preotul Parohiei Evanghelice. Înainte de închiderea pentru lucrări, pe timp de vară Biserica era vizitată de aproximativ 500 de turiști în fiecare zi.

Apoi, în 2008 în interiorul Bisericii a fost construit un impresionant eșafodaj, care să susțină bolțile din interior, având în vedere studiile care subliniau pericolul iminent de prăbușire a acestora. Din 2011, biserica a fost închisă, fiind demarate lucrările de reabilitare a acoperișului.

23 September 2014