Conducerea Academiei Romane se pregateste de megaafaceri imobiliare. 0-708-art_102909_1.jpg
Retrocedarea catre aceasta institutie a unor suprafete intinse de teren in judetul Constanta le deschide noi orizonturi investitorilor din domeniu.

Calculate la pretul pietei locale, terenurile totalizeaza sume de-a dreptul astronomice. Pe scurt, autoritatile judetului si primariile constantene au avizat improprietarirea Academiei Romane cu 100 de hectare din cele 300 revendicate. Mai multe familii de vita nobila au donat in trecut terenuri detinute pe litoral.

Academiei si, cum majoritatea acestora au facut de-a lungul anilor obiectul unor investitii care nu mai fac posibila retrocedarea, autoritatile au fost nevoite sa caute modalitati de compensare. O parte dintre suprafete sunt situate in extravilan, situatie in care valoarea terenurilor nu este prea mare. Chiar si asa, Academia a pus mana pe o mina de aur. Primele parcele au fost retrocedate in Eforie, Ovidiu si Lazu. Preturile de pe piata imobiliara variaza intre 55 si 200 de euro pe metrul patrat la Eforie, 30-200 euro metrul patrat pentru Ovidiu si 70-400 euro metrul patrat in cazul localitatii Lazu. "Am recuperat deja peste 100 de hectare de teren in zona litoralului, mai precis in Constanta, la Eforie si in localitatile Ovidiu si Lazu.
Este vorba de terenuri donate Academiei de catre familii precum Cantemir sau Movila. Acum, dupa ce le-am castigat prin lege, urmeaza sa fim pusi in posesie. Imediat dupa punerea in posesie, reprezentantii Academiei Romane vor incepe demersurile pentru asocierea cu diverse companii din sectorul privat, pentru a dezvolta pe aceste terenuri investitii imobiliare", a declarat recent secretarul general al Academiei Romane, Ioan Paun Otiman. Conform declaratiilor lui Otiman, urmeaza ca institutia sa mai primeasca alte terenuri in localitatile Valu lui Traian, Basarabi si Mangalia. In ultimul caz, desi in sudul litoralului nu mai exista teren disponibil, probabil ca vor fi oferite suprafete in alte zone pentru compensare. Piata imobiliara constanteana se afla intr-o continua dezvoltare, iar in zonele mai sus mentionate se fac cele mai bune afaceri de terenuri. Ovidiu se afla la 10 kilometri de Constanta, pe ruta europeana 60, localitatea Lazu este de fapt un cartier de lux, iar statiunea Eforie nu mai are nevoie de nici o prezentare. De cealalta parte, prin Valu lui Traian si Basarabi trece drumul national spre litoral.

Tranzactii "academice"

Calculata la un pret mediu de 50 euro metrul patrat, "mostenirea" de 300 de hectare a Academiei totalizeaza 150 milioane de euro. Reprezentantii agentiilor imobiliare constantene au precizat ca preturile terenurilor sunt intr-o continua crestere, iar afacerea Academiei ar putea aduce venituri considerabile daca, asa cum de altfel si-a declarat intentia conducerea institutiei, se vor incheia mai multe parteneriate cu firme specializate. Oricum, Academia va deveni unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata litoralului, in conditiile in care detine suprafete mari in zonele-cheie.
Sursa

7 August 2007