Băncile şi-au luat adesea libertatea de a modifica multe dintre condiţiile contractuale, în funcţie de evoluţia economică. Chiar dacă aceste schimbări sunt prevăzute în contract, deci legale, ele au fost considerate abuzive de mulţi clienţi şi chiar de judecători. Românii care au avut curajul de a ataca în instanţă deciziile băncilor  care le-au scumpit creditele au avut câştig de cauză, în multe dintre cazuri.

24468-courts-are-punishing.jpgProcesul cu banca nu este deloc uşor. Numai gândul unei asemenea iniţiative îi sperie pe mulţi dintre clienţi, care preferă să plătească rate mai mari, decât să înceapă o luptă cu morile de vânt. Totuşi, acest tip de proces este din ce în ce mai des întâlnit în România. Avocaţii sunt tot mai familiarizaţi cu modul de lucru, judecătorii ştiu deja tiparul, motiv pentru care numai de la începutul acestui an, peste o mie de clienţi au avut câştig de cauză în instanţă, arată avocaţii. Unul dintre cele mai recente cazuri este al unei cliente care a obţinut de la instanţa supremă o dobândă de trei ori mai mică decât cea stabilită de bancă.

„Banca a modificat în mod unilateral dobânda, în sensul modificării marjei unilaterale de la 1,5 la 9,26 puncte procentuale, la care a adăugat Euribor. Clienta mea a cerut, conform contractului, o dobândă anuală efectivă calculată după formula 1,5 plus Euribor”, a declarat avocatul Alexandru Șeulean pentru Mediafax.

Câştigarea procesului i-a adus unei cliente o rată cu 1.500 euro mai mică

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a dat câştig de cauză acestei cliente, care plăteşte creditul conform contractului iniţial: Euribor plus 1,5%. În acest caz specific, această modificare înseamnă o economie de 1.500 de euro/lună.

Aceste cazuri sunt de natură să încurajeze mulţi alţi clienţi de bănci, aflaţi în situaţii similare. Dar nu toţi avocaţii sunt dispuşi să preia asemenea cazuri şi nimeni nu promite nicio garanţie.

„Decizia în acest caz este opozabilă doar părţilor din proces, nu poate fi aplicată altor speţe, nu este obligatorie pentru alte instanţe, nici instanţe inferioare şi nici instanţei supreme”, este de părere avocatul Gabriel Biriş.

Câteva zeci de mii de români se judecă în continuare cu băncile. Unii dintre ei aleg să lupte singuri, în timp ce alţii preferă să se alieze în procese colective, cu aceeaşi cauză.

CITEȘTE ȘI Băncile: principalul adversar al clienţilor, agenţilor şi pieţei imobiliare per ansamblu

 

23 April 2012