Plățile cu cardul încep să prindă avânt și în România, iar siguranța datelor personale este una dintre principalele preocupări ale celor care folosesc această metodă de plată. Totuși, din punctul de vedere al ANAF, se pare că măsurile de siguranță sunt poate prea dure și trebuie relaxate. În acest temei, Agenția de Administrare Fiscală a solicitat să primească acces la informații precum numărul de card sau datele de identificare ale posesorului, lucruri pe care acum trebuie să le cunoască doar acesta din urmă. Din fericire, aceste solicitări au stârnit reacții virulente, motiv pentru care ANAF a renunțat momentan la idee.

40735-date_personale.jpgPotrivit calculelor ANAF, cât mai multe informații despre cardurile bancare ar ajuta la o transparență fiscală cât mai mare. Deși această teorie pare să aibă sens, ea încalcă drastic dreptul la confidențialitate al posesorului. Cu toate acestea, Agenția Națională de Administrare Fiscală a pregătit un proiect de act normativ prin care solicita să i se ofere informații care acum sunt personale, precum numărul cardului sau datele de identificare ale plătitorului. Aceste pretenții au stârnit un val de reacții negative venite din toate mediile, de la cel business până la oamenii de rând. Aceste reacții au fost criticate de către oficialii ANAF, dar valul de rezistență a fost atât de mare încât Agenția nu a avut de ales decât să se supună. Prin urmare, proiectul a fost modificat într-un mod mai puțin invaziv. Într-o nouă formă a proiectului, Fiscul solicită doar informații precum data tranzacției, valoarea acesteia și contul debitat.   

Transmiterea datelor către Fisc face parte dintr-un proiect amplu, care se va finaliza la sfârșitul anului viitor

Scopul oficial ala acestor modificări nu are legătură cu clienții, ci mai degrabă cu elaborarea unui cadru legal pentru conectarea caselor de marcat la serverul ANAF. În această perspectivă, trebuie stabilite exact informațiile care urmează să fie furnizate. Este vorba despre un proces anevoios, care ar trebui să se desfășoare pe o perioadă mai mare de timp. Dacă totul decurge conform planului, atunci acest demers ar trebui să se încheie la sfârșitul anului viitor. În acest răstimp, toți comercianții trebuie să ia măsurile necesare pentru a se adapta la noile condiții de șlucru. Ei vor trebui să cumpere anumite aparate electronice pe care să le conecteze apoi la sistem. Primii care vor avea obligativitatea să facă acest lucru vor fi marii comercianți, pentru a se trece apoi la cei medii și cei mici. La finalul acestui proces, după cum se arată în proiect, entitatea  care gestioneaza certificarea/autorizarea tranzactiei, comunica, simultan cu transmiterea tranzactiei catre institutia acceptanta, date despre  ID–ul terminalului, ID-ul comerciantului, numarul, valoarea, data, ora, minutul emiterii bonului fiscal, instituția acceptantă, cod autorizare plată.

CITEȘTE ȘI:

 

8 August 2016