Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013 a organizat, în data de 23 iunie a.c., la Vidin, Bulgaria, a treia reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare (CCM). Scopul reuniunii a fost aprobarea unor documente importante pentru implementarea programului, printre care şi Raportul Anual de Implementare pentru anul 2008 care va fi ulterior transmis Comisiei Europene.

A treia reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare al Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013Preşedinţia CCM este asigurată anul acesta, conform procedurii de funcţionare a Comitetului, de către partea bulgară, reprezentată la Vidin prin dna Boyanka PAYTALOVA, şeful Autorităţii Naţionale din Bulgaria.

Domnul Paul Zai, consilier al ministrului în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, a asigurat vice-preşedinţia reuniunii. Din partea Comisiei Europene, a fost prezentă la eveniment Nathalie VERSCHELDE, DG REGIO.

„Comitetul Comun de Monitorizare funcţionează deja cu succes de peste un an de zile, timp în care membrii săi au sprijinit implementarea acestui Program prin adoptarea rapidă a unor decizii importante. Toate acestea au fost posibile doar printr-o strânsă colaborare între reprezentanţii celor două ţări.

Cu această ocazie aş dori să mulţumesc tuturor pentru atitudinea proactivă care este o dovadă de implicare în bunul mers al programului, inclusiv prin mobilizarea tuturor potenţialilor beneficiari pentru a crea parteneriate şi a dezvolta proiecte finanţabile din programul România-Bulgaria”, a declarat Paul Zai.

În cadrul acestei prime întâlniri, a fost prezentat raportul privind progresele înregistrate  în implementarea programului (apel de proiecte, seminarii, măsuri de informare, descrierea sistemului de management şi control) şi au fost aprobate următoarele documente:

-         raportul anual de implementare (aferent anului 2008),

-         metodologia pentru generarea de proiecte strategice,

-         al doilea corrigendum la Pachetul Aplicantului pentru apelul deschis până la data de 30 aprilie 2010. 

Raportul anual de implementare, aferent anului 2008, este un document solicitat prin regulamentele instrumentelor structurale tuturor programelor finanţate din acestea, pentru fiecare an de implementare. Raportul conţine informaţii privind progresul Programului România-Bulgaria, respectiv situaţia proiectelor depuse în cursul anului 2008, măsurile de informare pentru potenţialii aplicanţi şi măsuri de promovare a programului, progresul înregistrat pe fiecare axa în parte. 

Metodologia pentru generarea de proiecte strategice are în vedere stabilirea unor domenii prioritare ale programului pentru care se pot dezvolta idei de proiecte cu specificul unui proiect strategic. De asemenea, a fost aprobat un format standard care se va depune într-o primă etapă pentru dezvoltarea ulterioară a unui proiect strategic. Metodologia mai prevede şi un calendar pentru colectarea, dezbaterea şi aprobarea ideilor de proiecte strategice, elaborarea unui ghid specific acestui tip de proiecte, precum şi evaluarea şi selecţia aplicaţiilor depuse de către un subcomitet al Comitetului Comun de Monitorizare. 

Al doilea corrigendum la Pachetul Solicitantului prevede o simplificare a procesului de depunere a proiectelor (ex. documentele privind situaţia financiară vor fi solicitate în faza de contractare şi nu la depunerea proiectului), simplificare privind procesul de elaborare a aplicaţiilor şi de evaluare a propunerilor de proiecte depuse (ex. se va oferi un model standard de studiu de trafic valabil la nivelul programului, criteriile complexe de evaluare vor fi simplificate pentru a accentua importanţa impactului transfrontalier al proiectului), creşterea coerenţei Ghidului Solicitantului, prin abordarea temelor care au făcut subiectul clarificărilor în cursul apelurilor de proiecte.

Conform regulamentelor europene privind instrumentele structurale, Comitetul Comun de Monitorizare are rolul de a superviza Programul şi de a asigura calitatea şi eficacitatea implementării programului şi a proiectelor din cadrul lui. Comitetul a fost înfiinţat şi este alcătuit din reprezentanţi la nivel naţional, regional şi local ai celor doua state.

24 June 2009