ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
A inceput sezonul achizitiilor de case pe Litoral
    

Revista CAPITAL - 27.05.2004

               Se anunta o vara fierbinte pe litoral, in ciuda vacantelor electorale care tulbura piata inchirierii cu ziua

           Efervescenta pe litoral. Casele si apartamentele cu potential turistic se vand ca painea calda, iar preturile cresc si proprietarii nu mai sunt asa usor dispusi sa vanda. Interesul turistilor pentru cazarea in vilele particularilor este din ce in ce mai mare si o data cu aceasta se dezvolta si piata imobiliara din zona. Dupa ce in anii trecuti piata se domolise, in comparatie cu iuresul anilor 1994-1996, acum investitorii revin la malul marii gata de atac.

  "S-au vandut in ultimele luni toate casele vechi, care stateau anul trecut pe piata la 50.000-60.000 de dolari sau euro. Vilele noi sunt mai scumpe cu 10% fata de anul trecut si putine la vanzare", declara Ioan Ududec, director al agentiei imobiliare Elion din Constanta. Iar preturile acestor vile noi, mai ales pentru cele care au vedere directa la mare sau foarte apropiate de plaja, se situeaza intre 160.000 si 300.000 de euro.

   Un irlandez care detine o structura neterminata a unei vile cu doua etaje intr-o zona foarte buna a statiunii Mamaia cere chiar 300.000 de euro, in conditiile in care investitiile viitoare pentru finisare si echipare ar trebui sa fie si ele substantiale. Oferta, cu toate ca este mai mica, se arata totusi diversificata: in afara de case vechi, vile noi sau structuri in constructie se pot cumpara si apartamente in vile noi. De exemplu, un astfel de nivel intr-o vila situata in Mamaia, chiar la marginea marii, costa 120.000 de euro, cat o vila noua intr-un cartier bucurestean.

             Exista si locuinte care stau pe stoc. Cel mai greu se vand casele din Constanta sau Mangalia care nu sunt apropiate de tarmul marii. Potrivit reprezentantului agentiei Elion, o proprietara tot incearca de doi ani sa vanda o casa. Daca in 2002 cerea pe locuinta, in stare buna, cu cinci camere, dar intr-o zona neatractiva, 70.000 de dolari, acum cere 100.000 de euro. Cresterea aceasta de pret o justifica prin faptul ca atunci ar fi putut cumpara cu banii respectivi zece apartamente cu doua camere (circa 7.000 USD, in zone periferice), iar astazi abia mai poate spera la patru (circa 25.000 de euro pe unitate).

             Calculul doamnei nu este tocmai valabil, pentru ca preturile cresc diferentiat pe tipuri de proprietati, in functie de marimea cererii. Apartamentele au avut si in Constanta o evolutie spectaculoasa. Multi localnici, chiar si romani din alte orase, au cumparat apartamente pentru inchirierea pe timpul sezonului turistic. Astfel, o garsoniera in stare buna costa astazi intre 9.000 si 30.000 de euro, in functie de zona, iar un apartament de doua camere intre 18.000-19.000 de euro si 40.000 de euro, pentru cele mai mari si cele situate in zona Tomis, unde pot fi usor inchiriate.

             In ceea ce priveste zonele de dezvoltare noi, incepand din acest an se va construi in comuna Lazu, aflata la circa sase-sapte kilometri de centrul orasului Constanta. In partea dinspre oras de curand s-au realizat multe tranzactii cu terenuri si preturile au crescut vertiginos, ceea ce este un semnal ca in curand vor rasari case noi. Cei care au cumparat case sau apartamente cu gandul de a face o afacere din inchirierea lor trebuie sa ia in considerare si faptul ca Politia a luat in vizor cazarea la negru.

            Anii trecuti garile si intrarile in statiunile de pe litoral erau pline de localnici care zornaiau cheile unor camere din apartamente sau vile. Se pare ca in 2004 nu va fi atat de simplu. In aceasta luna toate agentiile imobiliare din Constanta au primit adrese de la Politie prin care li se cerea sa dezvaluie numele proprietarilor care practica inchirierea cu ziua. Atentie, deci, cand va faceti calculul pentru a cumpara un apartament sau o vila special pentru a o inchiria sa aveti in vedere si impozitele aferente acestei practici, ca sa nu intrati in conflict cu legea.

            In acest moment, particularii testeaza nivelul tarifelor de cazare pentru acest an si o parte dintre ei sunt rezervati in a furniza repere exacte. Jocul electoral din acest an si vacantele sociale ultra-ieftine au stricat ploile micilor intreprinzatori, fiind greu de concurat cu un tarif de circa un milion de lei pentru o saptamana intreaga, pachet complet de cazare si masa. Totusi, vilele bine puse la punct nu vor avea concurenta, clientii acestora provenind dintr-un alt segment de turisti: familisti, cu venituri medii spre mari si care indragesc confortul si gratarul.

            Calificative Vila Eforie Sud

          

27 May 2004