Chiar daca segmentul rezidential a fost cel ce a resimtit din plin efectele crizei economice inca de la finalul lui 2008, impactul acesteia nu a intarziat sa se manifeste si pe segmentul birourilor, si intr-o forma semnificativ peste estimarile initiale.

A fi sau a nu fi .... criza pe piata birourilorDaca in toamna anului 2008 segmentul birourilor parea unul suficient de solid pentru a depasi fara mari eforturi perioada de turbulente ce avea sa soseasca, neefiind exprimate ingrijorari majore in acest sens, cele aproape 12 luni care au trecut ne aduc in fata o realitate destul de diferita.

Daca alaturam imaginea celor 2 momente din timp ale pietei, observam o asemanare nefireasca, si izbitor de mare: imobilele disponibile sunt aceleasi, sau mai exact, o mare parte din cele existente in toamna anului 2008 sunt inca disponibile pe piata, alaturi de multe alte spatii ce au devenit disponibile intre timp.

O schimbare totusi a intervenit, in mod firesc: nivelul chiriilor nu mai este cel din trecut, ci unul redus intre 15 si 30%.

Astfel, arata specialistii Esop, criza economica a adus pentru piata birourilor intr-o prima etapa inghetarea planurilor de extindere ale companiilor, fie ele locale sau multinationala, si intr-o a doua etapa, chiar restrangeri de activitate.

"In contextul in care incepand cu trimestrul 3 2008 cererile de suprafete de peste 1.500-2.000 mp aproape ca s-au evaporat din piata, ca si cererile de suprafete medii vizand o imagine mai buna sau extinderea suprafetei, este lesne de inteles de ce spatiile de clasa superioara (A sau B+), au fost printre cele mai puternic afectate", explica Mirela Raicu, Partener in cadrul ESOP.

O piata al carei avant a avut la baza cresterea economica semnificativa inregistrata in special dupa momentul aderarii la Uniunea Europeana, nu a intarziat sa isi arate vulnerabilitatea in fata regresului economic.

Prima jumatate a anului 2009 a fost dominata de tranzactii de dimensiuni mici si medii (intre 200-800 mp), care s-au produs in special datorita necesitatii de reducere a costurilor, cautandu-se solutii de spatii cu chirii intre 10-14 euro/mp in medie.

Si dezvoltatorii pierd

Pentru proprietarii de spatii de birouri, pretul platit in contextul economic actual este unul destul de ridicat.

Pe langa reducerile chiriilor intre 10-30% intervenite in ultimele 12 luni, cresterea perioadei de neocupare de la 1-3 luni (cat era media in perioada 2007-2008) la 5-9 luni si peste in prezent reprezinta o pierdere financiara la fel de importanta.

Desi in anumite cazuri perioada de neocupare se datoreaza practicarii unor chirii peste media pietei, aceasta nu este o cauza generalizata. Scaderea cererii la aproape jumatate din volumul sau in anul precedent este o un aspect trist, dar real.

Sursa

12 August 2009