0-599-77588108.jpgBanca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de 80 milioane euro pentru construirea mai multor centre comerciale în diferite zone ale ţării, având ca scop reducerea disparităţii regionale, potrivit unui raport al băncii.

Din cei 80 de milioane acordaţi de BERD, 35 de milioane euro reprezintă banii acordaţi dezvoltatorilor GTC şi Aura, iar restul de 45 de milioane euro reprezintă un împrumut sindicalizat de Raiffeisen Zentralbank Osterreich.

Împrumutul acordat de BERD va fi folosit pentru ridicarea de noi centre comerciale, care vor contribui la crearea de noi locuri de muncă pentru locuitorii din zonă, arată comunicatul.

Creditul, care va fi returnat în 12 ani a fost acordat dezvoltatorilor regionali GTC şi Aura Investments şi va fi utilizat pentru a finanţa dezvoltarea, construirea, închirierea şi gestionarea spaţiilor comerciale moderne, contribuind astfel la reducerea disparităţii regionale între Bucureşti şi restul ţării, spune BERD.

Primele trei centre comerciale vor fi ridicate la Buzău, Piatra Neamţ şi Suceava, la nordul şi nord-estul capitalei, care se adaugă lanţurilor de magazine internaţionale care există deja în afara Bucureştiului.

"Proiectul iniţiat de BERD pune accent pe dezvoltarea regională din România promovând astfel competiţia în aceste zone. Totodată, BERD încurajează investiţiile şi atrage noi investitori. Totodată, contribuie la dezvoltarea unui comerţ modern, la standarde internaţionale", a declarat directorul pentru România al ERD, Hildegard Gacek.

GTC România, este deţinută în proporţie de 94,6% de GTC Polonia. Compania a mai administrat, în România, construirea, ocuparea şi vânzarea pentru clădirile de birouri Europa House şi America House, iar în prezent administrează proiectele rezidenţiale Green Dream Residence, Jasmine Park, Felicity. De asemenea, compania administrează proiectul comercial Galleria Bucharest, precum şi proiectele de birouri Aurora Business Park şi City Gate.

Globe Trade Center (GTC) România va investi în următorii trei ani circa 500 de milioane de euro în proiecte imobiliare atât în capitală, cât şi în alte oraşe mari ale ţării, potrivit preşedintelui companiei, Shimon Galon. El a mai spus că GTC va continua să cumpere terenuri pentru dezvoltarea de ansambluri rezidenţiale.

Aura Investements are în lucru circa 1.650 de apartmente în România şi Ungaria. Compania speră să ajungă la un portofoliu de 3.000 de locuinţe construite în acest an.

BERD a investit până în prezent 280 milioane euro în sectorul imobiliar având ca ţintă dezvoltarea regională din 40 de oraşe cu o populaţie mai mare de şase milioane locuitori.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori din România, alocând până în prezent 3,5 miliarde euro în 230 de proiecte şi a susţinut atragerea din alte surse către România a unor finanţări în valoare totală de 6,4 miliarde euro.

Sursa

4 iulie 2007