Românii preferă creditele în valută, peste 60% din stocul existent de împrumuturi şi creditele noi fiind în proporţie covârşitoare denominate în euro. Din acestea, 80% (credite imobiliare şi credite de consum garantate cu ipoteci) sunt garantate cu casa, se arată în raportul BNR asupra stabilităţii financiare pe 2010.

Maturitatea acestor credite este pe termen lung şi foarte lung, astfel că riscul generat pe maturităţi reziduale de debitorii care obţin venituri în alte valute decât în cele în care se îndatorează va dispărea în momentul adoptării monedei unice.
Pe termen mediu însă, riscul valutar este neacoperit, „ceea ce reclamă gestionarea cu atenţie a stocului existent de credite în valută, alături de iniţierea concertată la nivelul UE, atât pentru ţările de origine, cât şi pentru cele gazdă, de soluţii pentru descurajarea reluării creşterii creditului în monedă străină, aplicabile deopotrivă băncilor-mamă şi subsidiarelor locale, alături de debitori", arată raportul.

Scump, scump

În ceea ce priveşte costurile, acestea a crescut semnificativ în 2009. Cele mai afectate au fost creditele nou acordate în monedă naţională, deşi rata dobânzii de politică monetară a fost în continuă scădere.
„Costul creditelor noi în lei, deşi a înregistrat anumite ajustări iniţiate cu întârziere, a fost în medie cu patru, respectiv două puncte procentuale peste nivelurile din 2008 (în cazul finanţării populaţiei, respectiv a companiilor). Marjele de dobândă s-au majorat, indiferent de moneda de finanţare sau tipul debitorului, cea mai amplă restricţionare prin cost contabilizându-se în cazul noilor credite acordate populaţiei în lei", arată raportul.

 
Sursa

26 August 2010