0-1386-2543156384clipboard01.jpg Preţul plătit de o firmă pentru o parcelă de aproape 1.000 de metri pătraţ este un record absolut

 Piaţa de terenuri a Capitalei a înregistrat un nou record. O firmă a plătit 7.000 de euro pe metru pătrat pentru un teren mai mic de 1.000 de metri pătraţi.

Suma este dublă faţă de media practicată în zonă, de 3.500 de euro pe metru pătrat.

Suprafaţa care a făcut obiectul tranzacţiei este localizată în zona Aviatorilor. Până în prezent, preţul maxim obţinut pentru un metru pătrat de teren din această zonă a fost de 4.500 - 5.000 de euro.

Afacerea a fost încheiată în urmă cu două săptămâni între două persoane juridice.

„Este o tranzacţie unicat şi nu poate fi vorba de un precedent. Vor mai exista încercări de a se obţine un preţ apropiat de acesta, dar fără un rezultat favorabil", a declarat, pentru „Adevărul", Cristian Antonescu, managing partner ImoInvest Consulting& Development

Preţul pe care o firmă l-a plătit pentru o parcelă de aproape 1.000 de metri pătraţi situată în zona Aviatorilor, din Capitală, este un record absolut

Pe o piaţă imobiliară incertă, unde zvonurile unei crize iminente sunt tot mai frecvente, vânzătorii de terenuri îşi văd liniştiţi de afaceri.

Luna aceasta, Capitala a înregistrat un record în ceea ce priveşte preţul de tranzacţionare al unui teren. „Pentru o suprafaţă mai mică de 1.000 de metri pătraţi din zona Aviatorilor, o persoană juridică a plătit aproximativ 7.000 de euro pe metru pătrat", a declarat, pentru „Adevărul", Cristian Antonescu, managing partner ImoInvest Consulting& Development.

Suma plătită este dublă faţă de media practicată în zonă, de 3.500 de euro pe metru pătrat.Tranzacţia a fost încheiată în urmă cu două săptămâni între două persoane juridice, însă reprezentantul ImoInvest nu a dorit să dezvăluie identitatea părţilor implicate. Antonescu a adăugat că pe terenul respectiv se află şi o construcţie.

„Este o tranzacţie unicat şi nu poate fi vorba de un precedent. Vor mai exista încercări de a se obţine un preţ apropiat de acesta, dar fără un rezultat favorabil", a subliniat Antonescu. Mai optimistă în ceea ce priveşte repetarea contractului este Ruxandra Cleciu, preşedintele agenţiei imobiliare Neocasa.

Potrivit acesteia, în funcţie de locaţie şi de ce se poate construi pe un anumit teren, este posibil ca tranzacţia din Aviatorilor să nu fie singulară. „Suma este una mare, dar dacă a fost plătită, înseamnă că se voia neapărat acel teren.

Cumpărătorul are un proiect de dezvoltare pretabil mai ales acelei zone", consideră Cleciu.Preţul maxim plătit anul trecut pentru un metru pătrat de teren în zona Aviatorilor a fost de 4.500 de euro, potrivit reprezentanţilor celor două agenţii imobiliare. Media de achiziţie din prezent nu depăşeşte însă 3.500- 4.000 de euro pentru un metru pătrat de teren.

„În oferta agenţiei Neocasa există însă terenuri la Aviatorilor listate la preţuri de 6.000 - 7.000 de euro pe metru pătrat. Pe fondul numărului limitat al loturilor, aceste terenuri se vor vinde", a conchis Cleciu..500 de euro, preţul maxim plătit în 2007

 Antonescu consideră că preţul terenurilor se va menţine pe o pantă ascendentă şi în 2008. Până la sfârşitul anului, terenurile din Bucureşti se vor scumpi cu cel puţin 10%. „Procentajul de creştere pentru suprafeţele de la periferiile Capitalei va fi chiar mai mare", spune Antonescu.

Pe de altă parte, compania de consultanţă imobiliară CBRE Eurisko estimează că anul în curs va fi primul în care „în anumite zone, dacă preţurile nu vor scădea, cel puţin vor rămâne constante".

O posibilă creştere este aşteptată în zonele cu potenţial. Lucrările de infrastructură pentru autostrada Bucureşti - Braşov şi extinderea centurii ar putea ridica preţurile în zonele respective. „Cu toate acestea, simpla apariţie a unei autostrăzi nu este un motiv obiectiv pentru creşterea preţurilor tuturor terenurilor din zonă", potrivit CBRE Eurisko.

Suma este una mare, dar, dacă a fost plătită, înseamnă că se voia neapărat acel teren. Cumpărătorul are un proiect de dezvoltare pretabil mai ales acelei zone.
Ruxandra Cleciu,
preşedintele Neocasa

 

Sursa

25 June 2008