Piaţa imobiliară din Ocna Mureş este în cădere liberă. Pe lângă declinul economic, oraşul a fost lovit în urmă cu un an şi de alunecările de teren care au înghiţit la propriu o parte din centrul oraşului.

22932-1.jpgDe atunci, sunt tot mai puţini cei care vor să cumpere o proprietate imobiliară într-un oraş care, pentru câteva zile, a creat imaginea că se poate scufunda.

Fără cumpărători

Proprietarii de case şi apartamente din Ocna Mureş lasă din preţ, dar nici aşa nu găsesc cumpărători. O garsonieră de 39 de metri pătraţi situată aproape de zona în care s-a produs craterul este scoasă la vânzare pentru doar 7.000 de euro.

„Problema este că nu sunt cumpărători, nici la preţul acesta de nimic. Mai mult nu pot lăsa, mai bine o donez", este de părere Ştefan Pop, proprietarul imobilului scos la vânzare în urmă cu aproape un an. Tibi Silaghi a scos la vânzare în vara anului trecut un apartament cu două camere, de 48 de metri pătraţi, la kilometrul zero al oraşului, la un preţde 20.000 de euro.

„De când l-am scos la vânzare am fost sunat de o singură persoană, cel mai probabil orientativ, ca să-l vadă nu a venit. La noi circulă o glumă: poţi să vinzi un apartament pe două banane. Altfel, nimeni nu-ţi dă niciun ban. Preţurile s-au prăbuşit după nenorocirea din 2010, care a înghiţit magazinul Plus", apreciază Tibi Silaghi.

Apartamente de la 12.000 de euro

„După dezastrul provocat de alunecările de teren vânzătorii unui apartament cu două camere s-ar mulţumi şi cu 12.000 euro. În momentul de faţă nu mai este nicio cerere de cumpărare apartamente, cel mai probabil dezinteresul fiind cauzat şi de dezastrul care a lovit oraşul la finele lui 2010. Preţurile în domeniul imobiliarelor au scăzut cu aproximativ 50% , luând ca punct de referinţă anul 2007", spune Daniel Mermezan, expert imobiliar la agenţia Corelis din Alba Iulia.

Declinul alarmant al pieţei imobiliare îi pune în dificultate şi pe notarii din oraş, care reuşesc cu mare greutate să obţină preţuri orientative pentru raportul de expertiză pe care trebuie să îl întocmească în fiecare an.

Craterul de la Ocna Mureş

În decembrie 2010, o surpare de teren a format un crater care a înghiţit un supermarket din oraşul Ocna Mureş. Mai mulţi locatari ai blocurilor din apropiere au fost evacuaţi atunci. În zona în care a avut loc alunecarea de teren a apărut un lac cu o suprafaţă de aproximativ 10.500 de metri pătraţi. În septembrie 2011, o parte importantă a unuia dintre maluri s-a prăbuşit în lac.


Sursa

11 January 2012