Ozer Construction, una dintre cele mai mari firme de construcţii care au activat în România în ultimii zece ani, are creanţe de peste 270 milioane de lei. Numărul creditorilor firmei insolvente sare de 200.

16175-belleview_sinaia.jpgTurcii de la Ozer au intrat pe piaţa românească în urmă cu zece ani. Aceştia au construit, printre altele, fabrica Efes Pilsen, centrul comercial Bucureşti Mall, clădirile de birouri Europe House, America House, MecanoImportExport, ansamblul rezidenţial Green Dream.

Ozer Construction SRL a început în 2007 construcţia ansamblului rezidenţial Belleview Sinaia. Ansamblul din Sinaia cuprinde două blocuri cu un total de 344 de apartamente.

Cu câteva săptămâni înainte de intrarea în insolvenţă a firmei, au avut loc schimburi de acţionari şi de părţi sociale. În prezent, creanţele totale ale firmei depăşesc 270 milioane de lei. Din acest total însă, doar circa 36 milioane de lei reprezintă creanţe garantate.

Banii, pe sprânceană

Şansele de recuperare a banilor diferă extrem de mult în funcţie de felul creanţelor (dacă sunt garantate sau nu). Pe de altă parte, există foarte multe cazuri în care creditorii se plâng că administratorii firmelor datornice prejudiciază creditorii prin tranzacţii susceptibile de a fi anulate prin legea insolvenţei. Între teorie şi practică e frecvent o mare diferenţă.

În cazul Ozer Construction, dintre creanţele garantate, aproape 35 de milioane de lei sunt pentru Piraeus Bank şi aproape două milioane de lei către Administraţia Finanţelor Publice a Sectorului 4. La acestea se adaugă creanţe bugetare şi alte creanţe chirografare.

Dintre creanţele reprezentând creditele bancare, cea mai importantă este datoria către Credit Europe Leasing, de aproximativ 5,5 milioane lei.

Cu sume importante de recuperat este trecut şi Ozer Insaat Taahhut, firmă care deţinea peste 99% din capitalul social în perioada de glorie a Ozer. Astfel, firmei Ozer Insaat i s-au admis două creanţe de recuperat: una de circa 10 milioane de lei şi alta de peste 18 milioane de lei. Aceasta din urmă este admisă integral şi provizorie, nefiind scadentă la data deschiderii procedurii insolvenţei.

Tot cu creanţe mari de recuperat figurează şi Aurora Business Complex (peste 56 milioane lei) şi Willbrook Construct (circa 34 milioane lei).

Ansamblul din Sinaia

Ansamblul Rezidenţial Belleview Sinaia dezvoltat de Ozer Construction SRL are două blocuri cu un total de 344 de apartamente cu una, două sau trei camere şi duplexuri. Acesta a fost proiectat să aibă parcare subterană şi supraterană, piscină acoperită, loc de joacă, sală de festivităţi şi sală de fitness.

La data intrării în insolvenţă, Blocul A era finalizat dar fără lucrările de instalaţii sanitare, termice electrice şi de gaze. Blocul B se afla la stadiul de structură deschisă ridicată până la penultimul etaj proiectat. De la intrarea în procedura insolvenţei, societatea a reluat lucrările la Blocul A în vederea racordării acestuia la utilităţi, în paralel cu acestea fiind efectuate şi lucrări de remediere.

Datoriile firmei sunt mari şi doar o mică parte garantate. Valorificarea activelor se face greu, în această perioadă fără vânzări. Astfel că întrebările pe care şi le pun creditorii care mai cred că au ceva şanse rămân aceleaşi: câţi bani vor reuşi să recupereze şi când?


Sursa

25 January 2011