În primele opt luni ale anului 2014, FNGCIMM a acordat IMM-urilor circa 6.200 de garanții cu o valoare de peste 1.800 milioane lei, preponderent pentru capital de lucru (88%).

35373-fng.jpgDin valoarea garanțiilor acordate în această perioadă, 45% au fost destinate activităților din domeniul comerțului, 20% către sectorul industriei, 16% către cel al serviciilor, 12% către construcții și 8% în domeniul agriculturii. Din totalul numărului de garanții emise în primele 8 luni ale anului 2014, 44% au susținut IMM-uri din domeniul comerțului, 22% au fost destinate sectorului sectorului serviciilor, 18% către industrie, 10% în construcții și 7% in domeniul agriculturii. Structura curentă a portofoliului de garanții active al FNGCIMM destinate întreprinderilor mici și mijlocii este concentrată într-o proporție de 40% către sectorul comerțului, 23% către industrie, 16% în servicii, 12% în sectorul construcțiilor și 9% în domeniul agriculturii. Din totalul numărului de garanții active în sold 41% sunt concentrate în domeniul comerțului, 24% către sectorul serviciilor, 18% în industrie, 10% în construcții și 7% în domeniul agriculturii.

Din volumul garanțiilor emise în primele 8 luni ale anului, 50% au fost accesate de întreprinderile mici (între 10 și 49 de salariați) în timp ce valoarea garantiilor emise microîntreprinderilor (până la 9 salariați) și întreprinderilor mijlocii (cel puțin 50 de salariați dar nu mai mult de 249) a fost distribuită în proporții egale (25%). Din totalul numărului de garanții emise în primele 8 luni ale anului 2014, 45% au fost destinate microîntreprinderilor, 45% întreprinderilor mici și 10% întreprinderilor medii. Structura portofoliului de garanții active al FNGCIMM destinate IMM-urilor este concentrată într-o proporție de 46% către întreprinderile mici, 27% microîntreprinderilor și 27% întreprinderilor mijlocii. Din totalul numărului de garanții active în sold 52% sunt destinate microîntreprinderilor, 38% întreprinderilor mici și 10% întreprinderilor medii.

Garanția medie accesată de IMM-uri în primele 8 luni ale anului a înregistrat valoarea de 297 mii lei în creștere cu 4,2% față de valoarea de 285 mii lei înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. Creditul mediu garantat de FNGCIMM s-a menținut aproximativ constant în primele opt luni ale anului 2014 comparativ cu perioada similară a anului 2013, respectiv la valoarea de 500 mii lei.

Fondul gestionează în prezent, pe baza surselor sale proprii, un număr de circa 14.000 de contracte de garantare, în valoare de 3,4 miliarde lei, care susțin credite acordate IMM-urilor în valoare de 6 miliarde lei.

În trimestrul II 2014, numărul garanțiilor emise de FNGCIMM a cunoscut o creștere cu 31% față de trimestrul I 2014, în timp ce valoarea acestora  a cunoscut o creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului.

Garanțiile au fost acordate în parteneriat cu 30 dintre cele mai importante instituții de credit, acestea beneficiind de cele mai lichide garanții pe care o instituție finanțatoare le-ar putea obține, cu o valoare care nu se perimează în timp și care nu este sensibilă la variațiile pieței.

Beneficiarii eligibili pentru garantare sunt antreprenorii ce propun proiecte viabile economic, demonstrează că au capacitate de rambursare a obligațiilor de plată și prezintă băncii garanții colaterale de minim 20% din valoarea creditului și a dobânzilor aferente. FNGCIMM vine în completarea garanțiilor proprii, garantând până la maxim 80% din valoarea creditului contractat, plafonul maxim fiind de 2,5 mil. Euro/Beneficiar.

Pot beneficia de garanțiile FNGCIMM toate întreprinderile mici sau mijlocii definite potrivit Legii 346/2004, cu modificarile ulterioare, care desfășoară activități în orice domeniu eligibil, nu se află în dificultate financiară, nu este în interdicție bancară de a emite cecuri, nu înregistrează datorii restante către bugetul general consolidat al statului, al căror mod de plată nu a fost reglementat sau pentru care nu există posibilitate de redresare și nu se află în insolvență.

Prin noul Program Guvernamental de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, aprobat prin OUG nr. 92/2013, FNGCIMM  facilitează accesul întreprinzătorilor la finanțarea capitalului de lucru, la cel mai scăzut cost de pe piață, garantarea acordându-se fără a fi necesare documente suplimentare față de cele solicitate de instituțiile finanțatoare.

În cele patru luni ale anului 2014 în care acest program a funcționat, au fost acordate un număr de 126 de garanții în valoare totală de aproximativ 20 milioane lei, pentru susținerea accesării unui volum de finanțări de circa 51 milioane lei.

Pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin PNDR, pentru renovarea și dezvoltarea spațiului rural prin creșterea calității vieții și diversificării economiei în zonele rurale, în baza surselor primite în administrare de la Ministerul Agriculturii și Devzoltării Rurale, FNGCIMM a acordat în primele 8 luni ale anului 2014 un număr de 544 de garanții, în valoare de circa 1.050 milioane lei.

Tot în aceste opt luni, FNGCIMM a implementat noi scheme de garantare pentru facilitarea creditării domeniului agricol, în scopul derulării proiectelor cu finanțare nerambursabilă din Programul Național de Dezvoltare Rurală și Programul Operațional pentru Pescuit (OG 20/2013) și pentru dezvoltarea și susținerea fermelor de familie și facilitarea accesului la finanțare al fermierilor (OUG 43/2013).

Rezultatele financiare de până acum ale FNGCIMM reflectă desfășurarea unei activități de garantare eficiente, permanenta preocupare pentru gestionarea sănătoasă a patrimoniului și a cheltuielilor operaționale precum și respectarea obiectivelor financiare stabilite prin Bugetul de Venituri și Cheltuieli.

 

                                                               * * *

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării și susținerii de locuri de muncă, funcționând ca o societate comercială pe acțiuni, cu acționar unic statul român, sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României.

Garanția FNGCIMM  SA - IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/IMM și se emite la solicitarea instituțiilor finanțatoare partenere, pentru finanțări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanțator.

FNGCIMM  SA - IFN colaborează cu  30 instituții financiare în baza unor convenții de lucru în care sunt prevăzute obligațiile părților semnatare, valoarea și modul de plată al comisionului de garantare, calculul și modalitatea de plată a garanției acordate. Garanția FNGCIMM  SA - IFN este cea mai lichidă garanție, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanțatorului, însoțită de documentația completă, față de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

FNGCIMM  SA - IFN asigură o acoperire teritorială națională, răspunzând solicitărilor întreprinzătorilor prin toate cele 4 sucursale, 5 reprezentanțe și 3 filiale. În baza apartenenței sale la AECM (European Mutual Guarantee Association – asociație ce reunește peste 40 de fonduri de garantare și contragarantare din 22 de țări europene și Turcia), FNGCIMM funcționează după reguli și principii europene.

 

26 September 2014