Programul a început pe 1 iulie; statul "decontează" până la 8.000 ron celor care îşi instalează sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ieri că, în prima lună de la debutul programului "Casa Verde", au fost depuse peste 5000 de cereri pentru sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă.

Începând cu data de 1 iulie, Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire este operaţional.

Persoanele fizice îşi pot depune dosarele de finanţare nerambursabilă la agenţiile judeţene de mediu din localităţile unde domiciliază. Bugetul alocat Programului pentru anul 2010 este de 110 milioane lei, fiind distribuit la nivelul fiecărui judeţ, în funcţie de numărul de locuitori al acestuia.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, scopul acestui program este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră.

Ministrul Mediului s-a aflat ieri la Târgovişte, alături de premierul Emil Boc, pentru a aproba finanţarea proiectului "Modernizarea şi extinderea sistemelor de apă, canalizare şi epurare ape uzate în judeţul Dâmboviţa".

Sursa

28 July 2010