5.000 de apartamente noi intre 30.000 si 110.000 de euro
Cotidianul - 02.11.2005
 

Apartamentul in bloc revine in forta in oferta imobiliara. Dupa o perioada in care firmele care dezvolta ansambluri rezidentiale s-au axat pe vile, pentru anii urmatori se asteapta ca in Bucuresti sa se construiasca mai multe blocuri, cu apartamente la preturi modice.

In perioada urmatoare, oferta de apartamente se va diversifica. Posibilitatile financiare reduse ale cetatenilor, pentru care vilele reprezinta, totusi, un produs prea scump, inasprirea conditiilor de acordare a creditelor si cresterea preturilor terenurilor din interiorul Bucurestiului i-au determinat pe antreprenori sa se orienteze catre o asemenea solutie.

Mai mult, se anticipeaza aparitia unei oferte generoase in zona de centru-sud a Capitalei, dupa ce ani de zile investitorii au preferat zona de nord a Bucurestiului. Blocurile reprezinta o varianta luata in calcul si in Ardeal, si in Banat.

Astfel, la Cluj s-au construit blocuri in care un apartament cu doua camere se vinde cu 40.000 de euro, iar la Timisoara, se asteapta un boom in ceea ce priveste construirea de locuinte in blocuri. Mult mai trista este situatia in inima Olteniei, la Craiova, unde un bloc inceput inainte de 1989 abia a fost dat in folosinta.

Apartamente pentru clasa de mijloc

Conform unei analize a companiei Regatta, oferta acestui an se adreseaza clasei de mijloc si de mijloc spre lux. Cele mai solicitate apartamente sint cele din zonele de centru si nord, insa se observa interes si pentru cele aproximativ 2.000 de apartamente care vor fi construite in zona de centru-sud. In acest caz, este vorba despre constructii care se vor ridica in sectoarele 3 si 6, cu apartamente pentru clasa medie de clienti. Conform celor care au realizat analiza, vor fi si apartamente cu suprafete mai mici, si apartamente cu suprafete mai mari, astfel incit sa se extinda publicul-tinta. Preturile vor fi intre 30.000 si 40.000 de euro si 110.000 de euro, in functie de suprafata locuintei. Acestea vor deveni un concurent pentru apartamentele in blocurile vechi, deoarece, chiar daca sint ceva mai scumpe, ofera, in functie de proiect, diverse facilitati, precum parcare subterana, piscina sau sala de fitness.

Proiecte noi

In general, proiectele care se vor dezvolta vor ocoli zona centrala. „Exista o serie de proiecte care se vor dezvolta in afara zonei centrale: in Jandarmeriei se vor construi 200 de apartamente, iar in Pipera, 150 de apartamente“, spune Robert Teodorescu, directorul Departamentului de vinzari al companiei. Acesta anticipeaza ca anul viitor va fi unul bun pentru antreprenorii care au in plan construirea de blocuri.

„Anul 2006 va fi dinamic din punctul de vedere al ofertei, dar si mai dinamic din cel al cererii pentru apartamente in blocuri noi, localizate in zona parcului Herastrau, Dorobanti, zona de nord si sectoarele semicentrale, cu acces facil catre cele mai importante parti ale Capitalei“, spune Robert Teodorescu.

Tendinta clara

La Tirgul de vile, mai multi antreprenori au prezentat machete de blocuri si oferte pentru apartamente. Preturile acestora variaza in functie de suprafata si de zona in care sint construite. Astfel, blocurile care se vor ridica in zona de nord a Capitalei vor avea un pret intre 700 si 800 de euro/mp construit, fara TVA.

In sectorul 3, in zona Piata Alba Iulia, oferta antreprenorilor care construieste acelasi tip de locuinta ajunge la aproximativ 850 de euro/mp construit, tot fara TVA, in vreme ce in blocurile care se construiesc pe soseaua Bucuresti-Tirgoviste, pretul este de 500 de euro/mp construit. In zonele bine cotate, cum ar fi cele din apropierea Satului Francez sau Stefan cel Mare, tarifele urca la 1.200 de euro/mp construit si chiar mai mult.

In sectorul 6, se stie despre construirea de blocuri in zona Politehnica, dar si despre un ansamblu rezidential alcatuit din cinci blocuri pe Calea Plevnei.

  • In Banie se varuieste ce a inceput Ceausescu

Craiova se poate considera un oras mort din punctul de vedere al construirii de locuinte, daca nu se iau in calcul cele ridicate prin ANL. „Cel putin de doi ani, de cind stiu eu, in Craiova nu s-a construit nici macar o locuinta din fondul de stat pentru ca nu avem bani. Printr-un efort, am reusit doar sa amenajam anul trecut 40 de garsoniere intr-un camin de nefamilisti“, a spus ieri viceprimarul Craiovei, Sorin Iordache. Primaria Craiova se afla in tratative cu Universitatea din Craiova, pentru a prelua celebrul bloc S200, inceput tot inainte de Revolutie, pe care vrea sa-l transforme insa intr-un centru de afaceri si nicidecum intr-un bloc de locuinte. (Lucian Cazan)

  • Timisoara: 700 de euro pe metru patrat

In Timisoara, anul viitor se anunta un adevarat boom in construirea de locuinte in blocuri. Vor aparea peste 2.000 de apartamente. Arhitectul-sef al Timisoarei spune ca este vorba despre blocuri cu 200 pina la 300 de unitati de locuit.

„Blocurile se ridica pe terenuri private ale unor developeri. Avem autorizatii emise in zona centrala, pentru proiectul dezvoltat de Tender Grup pe locul fostei fabrici ILSA, dar si in zone mai marginase, cum este Mehala sau Calea Lipovei“, declara arhitectul Radu Radoslav.

El spune ca pretul unui apartament intr-un bloc nou este in jur de 700 de euro pe metru patrat (M.B.)

  • Cluj: apartament la mansarda cu 30.000 de euro

In Cluj se ridica blocuri de cite 5-7 etaje, cu cel putin 100 de apartamente fiecare. Din 1999, in Cluj se construieste un nou cartier de locuinte, „Buna ziua“, cu blocuri de patru etaje. Un apartament nou, cu doua camere, finisat, se ridica la aproximativ 40.000 de euro. In Cluj a inceput si procesul de mansardare a blocurilor cu 4 etaje. Sistemul a fost oprit temporar din cauza prevederilor legale. Un apartament cu doua camere la mansarda, finisat si ultramodern, costa aproximativ 30.000 de euro, in conditiile in care o garsoniera costa tot atit, daca este finisata. Preturile pot diferi foarte mult in functie de zona. (Camelia JULA)

  • In Iasi se construiesc blocuri in zona verde

Anul acesta, in Iasi vor fi date in folosinta peste 300 de noi locuinte construite in regim ANL, in cartierul Pacurari si zona Bucsinescu. Dintre acestea, 111 pot fi cumparate prin sistemul de credite si 196 vor fi in regim de inchiriere.

O alta varianta este contractarea unui apartament in „Green Park“, cartier care urmeaza sa se ridice in zona verde a Iasiului, respectiv pe malul lacului Ciric. Si pentru ca afacerile imobiliare sint la moda, anul acesta va debuta in domeniu Irina Schrotter, care si-a depus deja documentatia la Primaria Iasiului pentru construirea unui cartier de vile in zona Pacurari. (Silvia Craus).

Valentin Baesu - Cotidianul

2 November 2005