Încă din 2007, compania israeliană Tagor Capital a anunţat investiţii masive pe piaţa rezidenţială din România împreună cu Patron Capital: 300 milioane de euro în 4.500 de locuinţe. Venirea crizei a amânat însă planurile companiei. Dar 2012 marchează revenirea.

22903-constructii_66618800.jpg"Când a venit criza am modificat toate proiectele pentru a se potrivi noilor condiţii. Acum vom construi proiecte cu apartamente mai mici, cu o cameră şi două camere, cu parcarea supraterană gratuită, iar toate apartamentele se vor potrivi pentru Prima Casă. Preţurile vor fi cuprinse între 45.000 - 70.000 de euro. Am fost cu ochii pe piaţă şi picioarele pe pământ. În condiţiile actuale, pentru a reuşi, trebuie să construieşti pentru oamenii din România, nu pentru investitori. Nu ne aşteptăm ca românii să cumpere în stadiu de off-plan, dar avem bani să construim şi să vindem", a declarat pentru MONEY.ro, Ofer Lieberson, CEO şi preşedintele Tagor Capital.

Astfel, după mai mulţi ani de aşteptări, în perioada ianuarie-iunie 2012, Tagor Capital, împreună cu britanicii de la Patron Capital, vor demara lucrările de construcţie a primelor faze din cinci proiecte rezidenţiale, dintre care două în apropierea Bucureştiului.

Dezvoltatorii care au construit în acelaşi timp toate fazele din proiectele mari au lăsat o lecţie pentru cei care nu au săpat fundaţii: "construieşte gradual pe măsură ce vinzi". Pe acest principiu au mers mulţi dintre investitorii din imobiliare care au mai rămas pe piaţa locală. Şi pe acest principiu vor merge şi cei de la Tagor, care vor construi doar prima fază a fiecărui proiect.

"A trebuit să modificăm PUZ-urile şi credem că acum e un moment bun să începem cu precauţie să construim. Apartamentele noi trebuie să fie vândute la preţuri pe care oamenii să şi le permită. La Bragadiru vom începe un proiect, cu prima fază, care va avea 78 de apartamente dintr-un total de 500. Investiţia în prima fază a proiectului este de câteva milioane de euro", a mai declarat Lierberson pentru MONEY.ro. Un alt proiect cu potenţial, care va prinde contur este în Pipera, unde compania deţine un teren pe care vrea să construiască 80 de vile dintr-un total de 600, cât prevede proiectul. La Bragadiru vor fi construite blocuri de patru etaje cu apartamente, pe un teren de 30.000 mp.

La Arad va fi demarată prima fază cu 107 de locuinţe dintr-un total de 1.300, iar la Timişoara vor fi începute 110 locuinţe tot dintr-un total de 1.300 de unităţi. Iniţial, compania intenţiona să construiască proiecte cu 2.000 de locuinţe în aceste două oraşe. Un alt proiect la care ar putea fi demarate lucrările de construcţie se află la Oradea, unde în primă fază vor fi construite 160 de apartamente dintr-un total de 700. Aici, iniţial compania dorea construirea a 500 de unităţi locative.

Perioada de finalizare a primelor faze din proiecte este de 10-12 luni, şi asta pentru că va fi creată toată infrastructura pentru aceste ansambluri. Lieberson spune că banii nu sunt o problemă: compania vrea să obţină credite de la bănci pentru susţinerea a 50% din investiţii, iar restul din private-equity (capital adus de acţionarii companiei).

"Suntem îngrijoraţi de sitaţia de pe pieţele externe, dar noi construim pentru cererea internă. Am făcut cercetări şi sondaje care arată că există cerere mare pentru apartamente mici, iar noi vrem să vindem apartamente accesibile. Vom veni cu un plan pentru a ajuta cumpărătorul să achiziţioneze o locuinţă", a mai decarat Lieberson pentru MONEY.ro.

Acesta a mai spus că Tagor are planuri pe termen lung în România şi că piaţa imobiliară românească nu este încă bine dezvoltată la fel ca alte pieţe.

Subsidiara locală a Tagor Captial şi Patron Capital a cumpărat înainte de criză un teren de 61.000 mp la Timişoara, pentru care a plătit 13 milioane de euro. Cele două companii au semnat în 2007 un acord pentru dezvoltarea de locuinţe în România.


Sursa

9 January 2012