Comisia Auditorilor Energetici din cadrul Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România (CAE-AIIR) susţine intrarea cât mai rapid în vigoare a Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor si in cazul tranzactiilor imobiliare (vânzare/cumpărare sau închiriere de locuinţe individuale şi clădiri).

Iar pentru ca procesul de elaborare a acestui certificat să fie simplificat, CAE-AIIR a venit cu o serie de recomandări:

sursa:http://newsletter.tehnicainstalatiilor.ro/1.Păstrarea condiţiilor actuale de participare la examenele de atestare a specialiştilor ca auditori energetici. Relaxarea condiţiilor precizate în Ordinul 550/2003 în vederea creşterii accelerate a numărului de auditori ar putea fi acceptată doar în cazul în care ar apărea un organism de control al calităţii certificatelor energetice emise.

Altfel, există riscul întocmirii eronate a CPE.

2. Crearea unei Comisii Tehnice având sarcina de a verifica softurile propuse auditorilor energetici pentru automatizarea calculelor de performanţă energetică.
3. Organizarea unei campanii transparente de informare a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului,privind necesitatea CPE. Cu sprijinul mass-media se poate diminua reacţia negativă, generată de lipsa de informare şi educare energetică a jucătorilor din domeniul imobiliar.
4. Corectarea si completarea Metodologiei bazată pe adaptarea standardelor europene la condiţiile naţionale şi selectarea acesteia ca metodă exclusivă de certificare şi auditare energetică în România. În prezent există două proceduri de calculare a consumurilor energetice care conduc la rezultate diferite, generând confuzie în rândurile auditorilor energetici.
5. Completarea Legii 372/2005 cu sancţiuni aplicate retroactiv. Este necesară reglementarea regimului de contravenţii cauzate de nerespectarea legii privind obţinerea certificatului de performanţă energetică şi respectiv infracţiuni legate, spre exemplu, de emiterea voită de către auditorii energetici a unor certificate eronate de performanţă energetică (CPE favorabile).

Certificatul de Performanţă Energetică este un document tehnic cu caracter informativ, care atestă performanţa energetică a unei clădiri prin încadrarea acesteia într-o clasă de performanţă energetică.

În acest fel, cumpărătorul/chiriaşul primeşte informaţii despre costurile de exploatare ale imobilului, despre costurile aferente consumului de energie termică sau electrică. În România există la ora actuală aproximativ 650 de auditori energetici, însă numărul specialiştilor implicaţi în activităţile conexe elaborării Certificatului de Performanţă Energetică este mult mai mare.

AIIR, una dintre cele mai vechi asociatii profesionale din Romania, avand peste 45 de ani de traditie tehnica, organizeaza inca din 2003 cursuri de pregatire a viitorilor auditori energetici.

22 February 2010