Raiffeisen Bank, Garanti Bank, OTP Bank, CEC Bank si Bank Leumi au consumat sumele alocate de Fondul de Garantare. Pana in luna martie au fost acordate garantii in valoare de 101 milioane de euro.

17277-4-bloc.jpgTot mai multe banci anunta epuizarea plafonului alocat de FNGCIMM in cadrul programului „Prima casa" - editia 2011. Potrivit datelor obtinute de „Fin.ro", cinci institutii de credit dintr-un total de 21 si-au consumat pana in prezent sumele primite.

Totodata, alte cinci banci si-au epuizat in mare parte plafonul si estimeaza ca in perioada imediat urmatoare vor finaliza si ultimele dosare aflate in diferite stadii de analiza si aprobare. Cele 10 institutii de credit detin 81,25% din totalul garantiilor acordate de stat in cadrul programului „Prima casa 3".

Astfel, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, OTP Bank, CEC Bank si Bank Leumi au precizat ca au epuizat plafonul alocat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Aceste institutii de credit au consumat 17,5% din garantiile statului in cadrul programului „Prima casa" pentru anul 2011, respectiv 35 de milioane de euro.

Pe ultima suta de metri

Pe de alta parte, BCR si BRD, cele mai importante banci in functie de creditele acordate in cadrul programului guverna­mental, care detin aproape jumatate din plafonul alocat de Fondul de Garantare pen­tru acest an, au anuntat ca sunt in linie dreapta pentru a epuiza toate garan­tiile primite. BRD mai are la dispozitie un plafon de doar 4 milioane de euro pentru creditele prin „Prima casa", dintr-un total de 32 de milioane de euro, iar banca estimeaza ca pana la finalul lunii martie acest plafon va fi epuizat.

„In acest moment, BRD are peste 700 de dosare «Prima casa» aflate in diferite stadii de analiza si aprobare, la nivelul FNGCIMM si in reteaua de unitati a ban­cii. Valoarea medie a unui credit „Prima casa" acordat de BRD este de aproximativ 40.000 de euro", au explicat reprezentantii institutiei de credit intr-o discutie pe Facebook cu potentialii clienti. In schimb, oficialii BCR au precizat ca banca a acordat, pana in prezent, imprumuturi in valoare de „cateva milioane bune" in ca­drul programului guvernamental. La finalul lunii februarie a acestui an, banca anunta ca a aprobat credite „Prima casa 3" in valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, valoarea medie a unui imprumut acordat fiind de peste 40.000 de euro. „Preconizam ca pana la epuizarea plafonului alocat BCR pentru «Prima casa 3» sa acordam peste 1.500 de credite", spuneau, la acel moment, reprezentantii bancii. De altfel, BCR a tinut sucursalele deschise doua weekenduri la rand pentru a incerca sa majoreze vanzarile de credite „Prima casa".

Banca Romaneasca, a patra banca in functie de plafonul atribuit de catre FNGCIMM in cadrul programului guver­namental, editia 2011, a consumat, pana in prezent, 5 milioane de euro din totalul garantiilor acordate, de 21 de milioane de euro.

„De la lansarea programului «Prima casa 3» si pana in prezent s-au primit aproximativ 600 de solicitari, din care 160 au fost deja finalizate. Alte 500 de aplicatii cu o valoare cumulata de apro­ximativ 20 de milioane de euro se afla in diferite stadii de analiza, dintre acestea 300 fiind deja pre-aprobate", au men­tionat oficialii bancii.

Totodata, Millennium Bank a consumat, pana la data de 23 martie 2011, peste 50% - 3,5 milioane de euro - din plafonul pentru imprumuturile „Prima casa". Si in cazul Intesa Sanpaolo Bank, plafonul acordat in cadrul pro­gramului guvernamental, de 4 milioane de euro, este pe cale de a fi epuizat. Potrivit repre­zentantilor bancii, „75% din plafon a fost deja consumat, fiind luate in considerare atat aplicatiile acordate, aprobate, dar si cele care sunt in prezent in lucru".

Potrivit datelor guvernului, pana in luna martie au fost acordate garantii in valoare de 101 milioane de euro in cadrul programului „Prima casa", din care 51% au fost destinate apartamentelor de doua camere.

Impartirea riscului intre stat si banci

De altfel, bancherii si membrii guver­nului au discutat despre continua­rea programului „Prima casa", princi­palele puncte vizate fiind impartirea riscului in mod egal intre banci si stat, dar si posibilitatea largirii bazei de beneficiari.

Astfel, premierul Emil Boc le-a propus bancilor sa imparta riscul in cadrul pro­gramului guvernamental, iar autoritatile sa garanteze 50% din valoarea creditelor acordate. Acesta a mentionat ca toate detaliile tehnice vor fi cunoscute pana miercuri, 30 martie.

Propunerile de continuare a progra­mului guvernamental si de impartire a riscului, in mod egal intre banci si stat, apartin presedintelui executiv al BCR, Dominic Bruynseels, masurile fiind incluse in toamna anului 2010 si in reco­mandarile Consiliului Investitorilor Straini (CIS) pentru relansarea econo­miei. CIS explica in acel moment ca o inju­matatire a garantiei statului ar putea conduce la acordarea de noi imprumu­turi de aproximativ 1,4 miliarde de euro. Aceasta suma ar contribui si la o crestere a PIB cu 0,6%, a numarului de noi angajati pe termen mediu cu 12.000 de persoane, dar si a veniturilor bugetare cu 0,5%.

„Prelungirea programului «Prima casa» nu presupune modificari ale contractelor deja existente. In schimb, se vor modifica contractele intre Fondul de Garantare si banci. Bancile sunt sceptice ca pana miercuri vor fi incheiate toate detaliile tehnice", au declarat, pentru „Fin.ro", surse bancare.

Masurile se extind

Potrivit datelor FNGCIMM, aproape o treime din creditele acordate prin pro­gramul „Prima casa" au fost contractate de persoane din Bucuresti, Capitala fiind urmata de judetele Cluj, Timis, Ilfov, Constanta, Iasi, Brasov si Dolj.

In Bucuresti, valoarea medie a unei garantii a fost de 48.516 euro, aici fiind acordate 30,2% din creditele oferite prin acest program. In judetul Cluj, unde au fost acordate 7,5% din numarul total de garantii, valoarea medie a fost de 36.912 euro. Judetul Timis ocupa pozitia a treia in topul judetelor in functie de numarul de garantii, cu 5,6% din total, la o valoare medie de 41.764 de euro. In judetul Ilfov, valoarea medie a garantiei, de 49.165 de euro, este cea mai mare din tara.

Saptamana trecuta, premierul Emil Boc a cerut ministrului Finantelor sa discute cu bancile ca, prin programul „Prima casa", sa poata cumpara locuinte si tinerii cu varsta de pana la 35 de ani care detin o garsoniera.


Sursa

28 March 2011