Vrei să închiriezi un apartament sau eşti proprietar şi doreşti să dai cu chirie o locuinţă? Ar trebui să cunoşti câteva obligaţii care îţi revin. Specialistul Click! Mihai Mereuţă ne spune tot ce trebuie să ştim atunci când încheiem un contract de închiriere.

26149-5.jpgCe nu trebuie să accepţi dacă eşti chiriaş

Proprietarul poate intra în apartament oricând. Contractul încheiat cu proprietarul ar trebui să specifice condiţiile în care acesta îţi poate face o vizită. Întâlnirea ar trebui să fie stabilită de comun acord.

Proprietarul poate să reînchirieze fără notificare. Un aspect deosebit de important al închirierii este să te asiguri că proprietarul apartamentului nu poate să-l reînchirieze fără să te informeze.

Astfel, vei fi protejat în cazul în care proprietarul doreşte să pleci pentru a veni o altă persoană.

Proprietarul poate să mărească chiria fără notificare. Una dintre surprizele neplăcute de care poţi să ai parte este să ieşi din perioada de valabilitate a contractului şi să afli că proprietarul a triplat chiria.

De aceea, este nevoie să primeşti o notificare de modificare a costului chiriei cu cel puţin 2-3 luni înainte de data expirării înţelegerii actuale. Dacă nu primeşti această scrisoare, contractul trebuie să menţioneze că se va considera automat neînnoirea înţelegerii iniţiale, la aceeaşi sumă lunară.

 Proprietarul îţi cere să plăteşti impozit pe chirie. Mulţi proprietari impun chiriaşilor prin contract obligaţia de a plăti impozitul pe chirie. Cu toate acestea, plata impozitului respectiv cade în sarcina proprietarului, conform legii.

Obligaţiile chiriaşului

*  să ia în primire imobilul închiriat
*  să plătească chiria în cuantumul şi la termenul stabilite prin contract
*  să folosească imobilul cu prudenţă, să restituie imobilul la încetarea contractului de închiriere
*  dacă chiriaşul modifică imobilul ori îi schimbă destinaţia sau dacă îl întrebuinţează astfel încât îl prejudiciază pe proprietar, acesta din urmă poate cere daune şi rezilierea contractului.

Proprietarul trebuie să facă reparaţiile

Iată ce obligaţii are proprietarul:

* este obligat să predea chiriaşului imobilul închiriat împreună cu toate accesoriile sale în stare corespunzătoare de funcţionare şi să menţină imobilul în stare corespunzătoare de folosinţă pe toată durata închirierii.
* este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine imobilul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata închirierii.
* dacă proprietarul nu înlătură viciile în cel mai scurt timp, chiriaşul are dreptul la o scădere proporţională a chiriei. În cazul în care viciile sunt atât de grave încât dacă le-ar fi cunoscut chiriaşul nu ar fi luat imobilul, atunci acesta are dreptul de a rezilia contractul.

 

 

Sursa

28 August 2012