Inchirierea unei locuinte in orasele din Romania costa mai mult ca niciodata, desi conditiile sunt sub modeste. Parca niciodata chiriile la garsoniere sau la apartamentele din blocurile vechi n-au crescut atat ca in aceasta toamna.

Expertii imobiliari stiu ca, traditional, toamna cresc chiriile. Se intorc oamenii din concedii si, mai ales, in cazul oraselor universitare, vin studentii la facultate. Anul acesta insa, lucrurile au luat-o razna: in multe cazuri, chiriile s-au dublat fata de anul trecut. Se platesc bani grei pentru locuinte de care, in mod normal, nici nu te-ai apropia.

Intr-o saptamana, pretul unei garsoniere dintr-o zona modesta a Capitalei a crescut de la 300 la 400 de euro.

Fiecare zi conteaza pentru cei care-si cauta in aceasta perioada o locuinta cu chirie in Capitala. Preturile cresc cu repeziciune, uneori chiar de la o ora la alta, in functie de numarul de cereri pe care il primeste proprietarul. O garsoniera intr-o zona de cartier si fara multe imbunatatiri porneste de la 350 de euro, in timp ce una mobilata ajunge lejer la 450 de euro.

Preturile au crescut doar intr-o saptamana cu 100 de euro, si, fata de anul trecut, cu peste 50a. In 2006, in aceeasi perioada a anului, cea mai ieftina garsoniera pornea de la 200 de euro pe luna.

Goana dupa apartamente va mai dura pana la mijlocul lunii viitoare, cand situatia va reintra incet-incet in normal, spun specialistii in domeniu.

„La inceput, va exista o lipsa de oferte pe piata. Apoi proprietarii vor avea tendinta sa mentina preturile la acelasi nivel, dar in lipsa clientilor vor fi nevoiti sa le scada”, afirma Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

350.000 de locuinte la nivel national

Specialistii spun ca explozia preturilor este un fenomen sezonier, care are loc in fiecare an. Una dintre cauze este oferta foarte redusa a locuintelor de inchiriat. In conditiile in care proprietarii ocupa 92% din cele 7,7 milioane de spatii de locuit existente, iar pe piata exista numai 4%-5%, restul fiind ocupat de rude, prieteni etc. - inseamna ca miile de studenti cauta unul dintre cele in jur de 350.000 de apartamente ofertate la nivel national.

„Pentru ca piata este atat de mica, orice val al cererii produce modificari majore. Daca am avea o situatie similara cu cea din Franta, unde proprietari sunt doar 30%-40%, piata ar fi mult mai stabila”, explica Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

Cele mai cautate sunt garsonierele si apartamentele cu doua camere. Celelalte oferte isi mai gasesc clienti printre studentii cu venituri mai mici, care decid sa se mute cu alti cunoscuti. Analistii sustin ca principalii responsabili de acest haos sunt autoritatile, care nu au asigurat suficiente locuri in camine.

La nivel national sunt 300 de camine care pun la dispozitie 102.000 locuri, in conditiile in care cererea este de trei ori mai mare. Studentii care nu au prins un loc in camin si nu-si permit sa stea in chirie se pot consola cu o subventie lunara din partea statului doar in cazul in care venitul pe membru al familiei este mai mic decat salariul minim pe economie (prevederi incluse in OUG nr. 73/2004).

Din luna octombrie, cei care indeplinesc aceasta conditie si prezinta contractul de inchiriere primesc 96 de lei pe luna, suma care nu ajunge nici pentru a achita pretul unei camere la gazda. In Romania, cele mai cautate centre universitare sunt, in afara Bucurestiului, Iasi, Timisoara, Brasov si Cluj.

AVENTURI

Primul venit, primul servit

Cei care au reusit sa-si gaseasca un apartament cu chirie spun ca au trecut prin numeroase aventuri. Agentiile imobiliare isi atrag clientii prin anunturi false, pentru ca la fata locului sa-i ademeneasca sa plateasca mai mult, in timp ce proprietarii intind coarda cat pot, evitand sa incheie un contract legal sau schimbandu-i clauzele dupa bunul plac.

Oana B., din Bucuresti, a avut o surpriza chiar cand intra pe usa garsonierei pe care dorea s-o vada. „Cand proprietarul a vazut ca mai vin si altii, mi-a cerut pe loc cu 50 de euro in plus. Daca nu-i puneam banii pe masa, veneau cei din urma si o pierdeam”, spune ea. O alta studenta, Elena M., a avut un conflict cu proprietarul care era nemultumit de suma trecuta in contract, care, spunea el, trebuie sa fie mai mare decat cea care se plateste de fapt „pentru ca asa este pe piata”.

Pentru a evita eventuale surprize neplacute, chiriasii sunt sfatuiti sa incheie contracte legale cu proprietarii - altfel risca sa fie evacuati oricand fara sa beneficieze de drepturile acordate prin lege.

IN TARA

Cresc preturile si in celelalte centre universitare

TIMISOARA. Preturi duble fata de anul trecut

Daca anul trecut in Timisoara se putea inchiria o garsoniera cu numai 100 de euro, anul acesta nu se mai gaseste fara 200 de euro lunar. Potrivit agentilor imobiliari, preturile au sarit de la o luna la alta, dublandu-se in acest moment fata de aceeasi perioada a anului trecut. Mai mult, in prezent, piata este blocata in ceea ce priveste acest tip de locuinte.

Proprietarii lor le inchiriaza in mai putin de o ora din momentul publicarii anuntului, iar multe dintre agentiile imobiliare refuza sa le mai preia spre oferta, tocmai din cauza faptului ca aglomerarea este foarte mare. „Am hotarat sa nu mai intermediem inchirieri de apartamente cu o camera, nu avem timp sa ne ocupam de ele: cum vine proprietarul, le-am si dat”, explica Ioan Toroican, managerul companiei de imobiliare ce-i poarta numele.

Potrivit acestuia, Timisoara inregistreaza o adevarata explozie a preturilor la inchirieri din doua motive. „In primul rand, e vorba despre oamenii de afaceri care vin in oras si pentru care este mai ieftin sa-si inchirieze aici un apartament decat sa plateasca hotelul, iar in al doilea rand sunt universitatile care au din ce in ce mai multi studenti din afara orasului, iar acestia nu gasesc locuri in camine”, spune Toroican.

O alta cauza a cresterii preturilor chiriilor e data de faptul ca, timp de aproape 15 ani, in Timisoara nu s-au construit blocuri de locuinte, acest segment abia acum inregistrand cresteri substantiale, iar cererea de spatii de locuit este mult mai mare decat oferta.

Pana acum doi ani, studentii care veneau din alte localitati isi inchiriau locuinte numai pe durata anului universitar. De anul trecut, au renuntat la aceasta practica si au inceput sa-si tina ocupate apartamentele pe toata durata anului. Avantajul: in toamna nu se trezesc cu o chirie foarte mare; proprietarii, chiar daca ridica pretul chiriilor, nu o pot face ca si cand ar inchiria unei alte persoane.

IASI. Nu se mai gasesc garsoniere

In partea cealalta a tarii, la Iasi, alt oras universitar de traditie, situatia e asemanatoare. „In urma cu doua saptamani, un apartament cu o camera situat la periferie se inchiria cu 200 de euro. Acum, pretul se ridica la aproape 250 de euro”, explica Cosmin Palade, de la agentia Inter Imobiliare din Iasi.

O trecere in revista a anunturilor aparute in aceste zile arata ca se gasesc cu greu locuinte de inchiriat la Iasi cu mai putin de 200 de euro pe luna. Spre exemplu, chiria intr-o garsoniera mobilata din Tatarasi, cartier situat destul de departe de campusurile universitare, ajunge pana la 240 de euro. Tinerii cu mai multi bani pot inchiria un apartament central cu o camera la 350 de euro pe luna. Cele mai mici preturi pornesc de la 180 de euro pentru o locuinta situata la periferie si pot ajunge si la 700 de euro in zone rezidentiale de lux, precum Centru sau Copou.

Studentii ieseni cauta cu precadere garsonierele si apartamentele cu o camera, insa oferta de pe piata este foarte saraca. „La noi nu se mai gasesc decat apartamente mari de trei si patru camere care nu sunt accesibile la pret studentilor. Preturile variaza intre 450 si 500 de euro”, mai spune Cosmin Palade.

Un boboc are nevoie de 1.000 de euro

Cezar Zamfir, in varsta de 20 de ani, din Vaslui, a intrat in acest an la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi.
Tanarul a venit cu o luna mai devreme in Iasi ca sa-si gaseasca un apartament.

„Deocamdata nu am gasit nimic accesibil. Preturile sunt foarte mari. Singura optiune este sa-mi gasesc inca doi colegi cu care sa impart un apartament cu trei camere, pentru ca astfel sa ma incadrez in 100 de euro lunar”, afirma Cezar Zamfir.

O alta problema de care tanarul student s-a lovit consta in faptul ca majoritatea proprietarilor cer un avans de minimum trei chirii, precum si o garantie ce reprezinta valoarea chiriei pe o luna. „Ca sa ma pot muta imediat mi-ar trebui cel putin 1.000 de euro, iar eu nu dispun de atatia bani. Trebuie sa vorbesc mai intai cu parintii, sa vad cu ce suma ma pot ajuta”, ne-a mai spus tanarul de 20 de ani.

BURSA

In Galati, cele mai mici chirii

BUCURESTIUL DE LUX. Chiar daca nu este afectata de venirea studentilor, si piata locuintelor de lux a suferit cateva modificari ale preturilor. Chiriile pe acest segment s-au scumpit cu circa 10a. „Cresterile sunt legate de scumpirea apartamentelor la cumparare. Proprietarii doresc sa-si recupereze investitia la fel de repede, asa ca maresc preturile”, spune reprezentanta ARAI. 

CLUJ. Expertii imobiliari au constatat ca numarul locuintelor scoase spre inchiriere de clujeni a scazut simtitor fata de anii precedenti. Cauza ar fi oferta slaba in comparatie cu cererea. Cu toate acestea, o garsoniera de conditie medie este inchiriata cu 250 de euro.

CRAIOVA. Explozia preturilor la chiriile garsonierelor si apartamentelor din Banie este asteptata pentru inceputul lunii octombrie. „Au crescut usurel preturile. Situatia se va schimba cand vin studentii la scoala si incep goana dupa locuinte”, declara Doina Seres, managerul unei agentii imobiliare.

PLOIESTI. Pentru studentii care nu prind un loc in camin, oferta de apartamente este bogata. Cele mai cautate locuinte sunt cele din cartierul Bariera Bucuresti, unde se afla Universitatea de Petrol si Gaze. Aici, costul unei garsoniere pleaca de la 120 de euro si ajunge la 250. Studentii mai saraci pot opta pentru „o gazda”. Cu numai un milion pe luna, acestia pot locui in acelasi apartament cu proprietarul.

BRASOV. Studentii de la Universitatea Transilvania au inceput mai devreme goana dupa garsoniere ieftine. Si asta pentru ca, in proportie de 90 la suta, camerele caminelor studentesti au fost ocupate. Conform agentilor imobiliari, cele mai cautate sunt apartamentele cu doua camere mobilate, al caror pret poate depasi 400 de euro.

GALATI. Tinerii care au ales sa frecventeze cursurile Universitatii „Dunarea de Jos” par sa aiba mai mult noroc decat colegii din alte orase ale tarii. Camerele de camin proaspat modernizate sunt „fara numar”, la fel de bogata fiind si oferta de garsoniere. Preturile cerute de galateni sunt modice. Chiria pentru o garsoniera de conditie buna pleaca de la 400 de lei.

Sursa

11 September 2007