300 RON costa actul fara de care nu se vind case si terenuri




Cotidianul - 06.09.2006
 

vanzare case si terenuriInteresul pentru obtinerea documentatiei cadastrale a crescut in ultimii ani. Acest demers este obligatoriu in vederea cumpararii unei locuinte.

Cadastru este denumit un sistem unitar si obligatoriu de evidenta si inventariere a tuturor bunurilor imobile de pe teritoriul tarii. „Cadastrul asigura garantarea de catre stat a proprietatii, opozabilitatea fata de terti, eliminarea fraudelor si a speculatiilor imobiliare, acces la informatii publice prin consultarea libera a situatiei tehnice si juridice a imobilelor, consolidarea si dezvoltarea pietei imobiliare pe baza unor date conforme cu realitatea“, ne explica in citeva cuvinte importanta cadastrului Mihai Busuioc, directorul Agentiei Nationale a Cadastrului si Publicitatii Imobiliare (ANCPI).

De fapt, de cadastru ne lovim peste tot: adica atunci cind dorim sa vindem un imobil, sa construim, sa trecem un teren din extravilan in intravilan, daca vrem sa ipotecam. Peste tot este nevoie de un plan de incadrare in zona ori de schita bunului respectiv. „Importanta cadastrului consta in faptul ca acesta furnizeaza date reale privitoare la bunurile imobile (pozitie, marime, folosinta, proprietar)“, adauga directorul ANCPI.

cadastruStadiul cadastrului in Romania

In prezent, in Romania exista circa 30 de milioane de imobile (terenuri cu sau fara constructii, apartamente si alte tipuri de constructii aferente celor cinci destinatii: agricola, forestiera, sub ape, intravilan, speciala). In baza de date a titlurilor de proprietate se afla acum doar cetatenii care au fost improprietariti prin Legea nr. 18/1991, prin Legea nr. 1/2000 si prin Legea nr. 247/2005.

Adica proprietarii de terenuri agricole, case, apartamente, terenuri forestiere etc. Fisa in cauza contine numele proprietarului, suprafata terenului, numarul legii in baza careia a fost eliberat titlul, adresa si numarul cadastral. Conform acestei baze de date, au fost emise, pina in prezent, 5.112.451 de titluri de proprietate, pentru o suprafata totala de 12.670.440 de hectare de teren agricol si paduri. La nivelul intregii tari mai erau de validat 222.775 de cereri ale fostilor proprietari pentru o suprafata de 347.583 de hectare si mai exista inca 130.000 de cereri pe masa Justitiei.

Citeste articolul integral in Cotidianul


Dan Odagiu
Cotidianul
 

6 September 2006