Numărul locuinţelor scose la vânzare prin executare silită în Spania s-ar putea tripla anul viitor, pe fondul noilor norme contabile ce forţează creditorii să renunţe la activele care se depreciază, potrivit unui co-fondator spaniol al unui website care se ocupă de vînzarea acestor proprietăţi.

15339-case_de_vanzare_12805800.jpgNumărul locuinţelor scose la vânzare prin executare silită în Spania s-ar putea tripla anul viitor, pe fondul noilor norme contabile ce forţează creditorii să renunţe la activele care se depreciază, potrivit unui co-fondator spaniol al unui website care se ocupă de vînzarea acestor proprietăţi, citat de Bloomberg. Anul acesta, previziunile arată că 280.000 de spanioli îşi vor pierde casele.

Aproximativ 100.000 de case şi apartamente deţinute de bănci au fost scoase pe piaţă la vânzare, a declarat Fernando Acuna într-un interviu acordat pentru Bloomberg. Un sfert dintre acestea sunt listate pe site-ul operat de compania sa cu sediul la Madrid, Pisos Embargados de Bancos, în numele a 25 de bănci.

Oficiali ai Băncii Spaniei au declarat săptămâna trecută că valorea totală a împrumuturilor este de 181 miliarde de euro. "Creditorii au luat o cantitate imensă de proprietăţi de la dezvoltatori şi proprietari, iar acum sunt obligaţi să scape de surplusuri", a mai spus Acuna.

Aproape 2.600 de companii care activau în imobiliare şi construcţii au dat faliment în ultimii doi ani, potrivit datelor Credito y Caucion, broker de credite, în timp ce numărul celor care au rămas fără un loc de muncă s-a dublat, ceea ce a făcut ca rata şomajului să ajungă la 20% din 2007 încoace.

Costul de "curăţare" a sectorului bancar se ridică până în prezent la aproape 70 de miliarde de euro, sub forma unor planuri de salvare guvernamentale, deprecieri a activelor şi utilizarea rezervelor, potrivit datelor Băncii Spaniei.

"Băncile vor trebui să-şi reducă din aşteptări mult mai agresiv pentru a-şi reduce stocul de locuinţe. Preţurile vor mai scădea cu 20% în următorii cinci ani, iar cea mai mare scădere se va înregistra în 2011", a mai adăugat Acuna. În prezent, valoarea proprietăţilor s-a redus cu 22,5% din aprilie 2007, anul de vârf al pieţei imobiliare din Spania.


Sursa

26 November 2010