Dezvoltatorii au 8.000 de locuinte finalizate si 5.000 in executie

24.000 de case, construite de persoane fizice in scopul vanzariiImplementarea programului „Prima casa" si, totodata, eficientizarea lui in piata imobiliara autohtona par sa fie o nuca mult prea tare atat pentru jucatorii din piata de profil, cat si pentru actualii guvernanti.

Pentru cei mai optimisti analisti, „Prima casa" va reusi, pana la sfarsitul acestui an, realizarea a „maximum 200 de credite" si acestea plasate pe piata secundara imobiliara.

Analistii arata care sunt hibele pentru care „Prima casa" nu poate debloca piata imobiliara autohtona, asa cum anunta Executivul la lansarea programului.

Lipsa de experienta a ban­ci­­lor in relatia cu FRGC care ge­ne­reaza suspiciuni si in­tar­zieri operationale, di­fi­cul­tatile de evaluare co­rec­ta a imobilului pe o piata in scadere si mai ales cu grad scazut de li­chi­di­tate, dar si motivarea partilor si apli­carea principiilor de piata pentru fie­care dintre jucatorii interesati sunt principalele puncte sla­be identificate de catre analistii imo­biliari, vizavi de randamentul ex­trem de scazut al programului „Prima casa".

70% din oferte vin din zona evaziunii fiscale

In timp ce pentru stocul de lo­cu­in­te nou construite, intangibil pro­gra­m­ului guvernamental, dezvoltatorii cauta alternative, pe piata imo­bi­liara au­toh­tona, peste 60-70% din ofertele de vanzare apartin celor din categoria antreprenorilor „cenusii" - populatia de­venita antreprenor, care sub o forma sau alta reprezinta un seg­ment sem­ni­fi­cativ al evaziunii fis­cale incepute in anii 1990 si am­pli­fi­cate exponential in anii 2007-2008.

Potrivit analistilor, aproximativ 35% din economia Ro­ma­niei este la ne­gru, nefiscalizata, neparticipand la PIB si cei mai mari con­tributori la culoarea cenusie a eco­­nomiei sunt agricultura si cons­truc­tii­le. „Pentru ca piata imobiliara sa se poata rea­se­za, va trebui sa se tina cont de prin­ci­piile de baza, fara de care aceasta nu va putea functiona", sustine Ioan Popp, managerul companiei Impact Developer&Contractor.

Potrivit aces­tu­ia, pentru o casa trebuie sa existe mai multe cereri; pentru o tran­zac­tie, mai multe evaluari; pentru o ce­re­re de finantare, mai multe banci; pentru un client care se califica sa existe mai multe case pe care le so­li­cita; pentru o banca referitor la o su­ma pe care e dispusa sa o elibereze trebuie sa existe mai multe cereri de finantare care au diverse pachete de motivare.

Pe de alta parte, analiza pre­zentata de Popp arata ca, in pre­zent, dezvoltatorii sunt interesati ca produsele lor deja exe­cutate sa fie cumparate sau inchiriate in primul rand de stat, constructorii vor sa fie angajati de stat pentru a construi noi locuinte pentru acelasi stat fie pen­tru vanzare, fie pentru inchiriere.

Sursa

17 August 2009