21 de bănci sunt interesate să participe în cadrul programului Prima Casă 2. Băncile comerciale au depus oferte pentru credite de aproximativ 1,38 miliarde euro, la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

sursa:http://assets.money.roValoarea este dublă faţă de plafonul total de 700 de milioane de euro, stabilit în normele publicate în Monitorul Oficial. "21 de bănci au depus ofertele lor, până la 1 martie, termenul limită de depunere a ofertelor. Pentru Programul Prima Casa 2 au depus oferte cu două mai multe bănci decât în Prima Casa 1" a declarat Preşedintele Fondului, Aurel Şaramet.

Potrivit lui Şaramet, din cauza supra-subscrierii programului, participarea în cadrul programului Prima Casa 2 se va face în sensul diminuării progresive corespunzătoare subscrierii.
"Întrucât fondurile noastre pentru acordarea de garanţii sunt la jumăte faţă de cât vor băncile să dea şi programul este suprasubscris de aproape două ori, intrarea în Prima Casă 2 se va face pro - rata în sensul diminuării progresive corespunzătoare subscrierii", a mai declarat preşedintele FNGCIMM, citat de incont.ro.

Alocarea pro-rata înseamnă că toate cererile sunt acceptate pe perioada derulării programului, iar la sfarşitul acestei perioade, dacă cererile depăşesc plafonul, fiecare bancă primeşte mai puţine garanţii decât a cerut, proporţional cu cererea iniţială. De pildă, în cazul în care numărul total de cereri este de două ori mai mare decât numărul de garanţii ce pot fi oferite, atunci fiecare bancă primeşte jumătate din numărul de garanţii dorite. Faţă de cele 19 bănci care au participt în Prima Casa 1, în prezent s-au mai arătat interesate Carpatica şi Romanian International Bank- RIB.

În program s-au înscris BCR, BRD, Banca Transilvania, Alpha Bank, Raiffeisen Bank, ATE Bank, Garanti Bank, Millennium Bank, Volksbank Bank, OTP Bank, Emporiki Bank, Bank Leumi, Credit Europe Bank, CEC Bank, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank, Piraeus Bank, Banca Românească, Intesa Sanpaolo Bank, Carpatica şi Romanian International Bank. BCR, BRD şi Banca Transilvania, instituţii de credit cu cea mai mare expunere pe Prima Casa 1, vor continua să aibă cele mai mari subscrieri în noul program.

Programul Prima Casa 2 nu este încă funcţional, în sensul că nu pot fi primite, încă, dosare pentru aprobarea garanţiilor de către Fond, au declarat pentru Imopedia.ro reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare. Mai trebuie aprobat un ordin comun al Ministerului Finanţelor şi Ministerului Economiei, prin care să fie stabilite normele de aplicare şi procedurile de lucru, iar acest lucru s-ar putea realiza, cel mai probabil săptămâna viitoare.


3 March 2010