În 2015, creditul ipotecar va atinge un maxim istoric în Zona Euro, iar creditarea pentru companii va crește pentru prima dată în ultimii patru ani, estimează analiștii. România nu va face excepție, în special în ceea ce privește creditul ipotecar și de consum.

36690-zona_euro.jpgSlaba redresare economică din Zona Euro din 2014 a dus la al treilea an consecutiv de scădere a creditării companiilor, la stagnarea creditului de consum și la continuarea unor rate ale dobânzilor relativ mici. Dar 2015 pare să fie un moment de cotitură, potrivit celui mai recent raport EY – „Eurozone Outlook for Financial Services (EOFS)”.

Asigurătorii continuă să se confrunte cu rate scăzute ale dobânzilor, însă vor beneficia de o creștere a cererii pe măsură ce economia prinde avânt, iar activele în administrare (AUM) cunosc deja o creștere accelerată.

„A fost nevoie de șase ani pentru crearea condițiilor care să permită relansarea creșterii în Zona Euro, iar acum au fost acționate toate pârghiile de stimulare a cererii care puteau fi acționate, în plus a apărut și un stimulent suplimentar prin prețurile mai mici la energie. Prin urmare, dacă nu vom asista la creșteri în 2015 și 2016, va trebui să considerăm că avem de-a face cu probleme mult mai profunde legate de ofertă ce trebuie luate în calcul”, specifică Andy Baldwin, EY Financial Services Leader pentru regiunea EMEIA.

Anul acesta este privit cu mult optimism de către analiști: 2015 va fi primul an de la declanșarea crizei financiare (2008) în care creditarea va crește pentru toate cele trei segmente – companii, credite de consum și credite ipotecare.

„După ce a scăzut cu peste 500 miliarde euro față de 2008, creditarea pentru companii va crește cu 1,2% în 2015 și cu 4,3% în 2016, dar nu va atinge nivelul din 2008 mai devreme de 2018”, se arată în raportul EY.

  • Creditarea companiilor în Zona Euro va crește cu 1,2% în 2015 (53 miliarde euro), susținută de creșterea din Germania (3,5%), Olanda (2,4%) și Franța (2%).
  • Pentru anul 2016, perspectiva de creștere este și mai puternică (4,3%), fapt ce reflectă redresarea economică înregistrată și în țările de la periferia regiunii.
  • Se estimează o creștere cu 5% a creditării companiilor în Spania în 2016 – și va fi pentru prima dată din 2009 când Spania va avea parte de o creștere a creditării.
  • În Italia, se estimează o creștere de 3,4%, cea mai mare rată de creștere a creditării pentru companii în această țară din 2011 încoace.

În 2015, creditul de consum este așteptat să crească cu 1,6%, o revenire modestă ce urmează stagnărilor sau scăderilor înregistrate în toate piețele principale în anul 2014. Această redresare este susținută de o rată de creștere de 2,7% atât în Germania, cât și în Franța. Creditul de consum din Italia și Spania nu-și va reveni până în 2016, în vreme ce în Olanda se va menține la un nivel scăzut până în 2017. Per ansamblul Zonei Euro, mai devreme de anul 2019, creditul de consum nu va depăși vârful de 641 miliarde euro atins în 2010.

Creditul ipotecar rezidențial este estimat să atingă un vârf istoric de 3,9 miliarde euro în acest an, având la bază creșterile din Germania (4,9%), Olanda (2,5%) și Franța (2%). În 2016, creditul ipotecar rezidențial este estimat să crească cu 2% sau chiar mai mult în toate țările regiunii.

„Și în România estimăm o creștere a creditării în 2015, în principal în ceea ce privește creditul ipotecar și de consum. Pentru o creștere accelerată a creditului pentru companii cred că ar fi oportun un program de garantare de către stat a creditelor către IMM-uri de o anvergură semnificativ mai mare și cu criterii de calificare mai simple decât alte programe de acest tip”, concluzionează Gelu Gherghescu, Partener EY România.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

31 March 2015