Anul 2013 rămâne unul favorabil clienţilor care dispun de bani cash. Responsabil de acest lucru este ritmul lent cu care băncile reuşesc să asigure finanţarea. În acest context, proprietarii rămân mult mai deschişi în faţa clienţilor care pot să le achite imediat suma dorită. Ba chiar sunt dispuşi să facă discounturi mult mai mari pentru aceştia decât pentru un altul, cu credit. Totodată, într-o piaţă în care vânzarea/cumpărarea sunt atât de dificile, închirierile rămân pe primul loc în topul celor mai facile tranzacţii imobiliare.

30333-17980310-man-handing-stack.jpgLa nivelul investiţiilor imobiliare, românii par să fie cei mai speriaţi de realitatea economică autohtonă. Această atitudine le permite investitorilor din întreaga lume, cu o viziune pe termen lung, să cumpere proprietăţi care, în timp, se pot dovedi a fi profitabile. Iar faptul că este vorba despre străini, nu înseamnă neapărat că la mijloc este vorba de sume fabuloase de bani, pe care românii nu şi le-ar putea permite. Este vorba strict despre curajul de a paria pe criza economică.

„În contextul unui mediu economic volatil, pe termen scurt şi mediu nu ne aşteptăm la intrarea pe piaţa românească a unor noi investitori importanţi. Profilul acestor investitori este unul de tip oportunist, aflat în căutare de rate ridicate de rentabilitate, cu scopul de a compensa riscul de piaţă”, arată un studiu DTZ Echinnox.

Cei mai generoşi investitori locali vin din Africa de Sud

Volumul investiţiilor, după naţionalitate, este dominat de cumpărători străini şi în primul trimestru din 2013, la fel ca şi anul trecut. Ponderea celor mai mari investitori este înclinată către Africa de Sud  (37%), urmată de Cipru (20%), Franţa (18%), America Centrală (16%), Grecia (4%) şi Spania (2%). Ei nu au pariat însă pe segmentul rezidenţial, ci în special pe birouri şi spaţii comerciale. Cei care totuşi se încumetă să investească în segmentul rezidenţial, aleg foarte atent proiecte care să fie vandabile, chiar şi în acest moment.

„În sectorul rezidenţial vor fi profitabile anul acesta investiţiile în proiecte de dimensiuni mai mici, cu un număr de până la 50 unităţi, maximum 100 unităţi, ceea ce permite investitorilor să manifeste prudenţă şi să îşi calibreze planurile de afaceri în funcţie de evoluţia pieţei”, arată un studiu Regatta.

Precauţia investitorilor, combinată cu lipsa de flexibilitate a băncilor atunci când vine vorba de credite. va face ca şi anul acesta să fie unul slab, per total, chiar dacă sunt premisele necesare unei creşteri, comparativ cu anul trecut. Cel care are banii, controlează tranzacţia şi poate obţine cele mai bune proprietăţi la cele mai mici preţuri.

„Posesorii de capital vor profita de poziţia lor privilegiată în negocieri. Anticipăm menţinerea unei atitudini rezervate a investitorilor şi dezvoltatorilor în asumarea riscurilor  şi orientarea acestora exclusiv către produse prime în locaţii de top”, arată studiul DTZ Echinox.

Anul 2013 se anunţă a fi unul bun, dar departe de stabilitatea dorită de toată lumea

Anul 2013 este marcat de optimism, la nivelul previziunilor economice. Marile firme de consultanţă imobiliară estimează că au suficiente motive pentru a prognoza o creştere a volumului de investiţii în 2013.

„În România, estimăm un plus de 250 puncte procentuale, atât pentru randamentele pentru cele mai bune clădiri de birouri cât şi pentru cele mai bune centre comerciale. Faţă de capitalele ţărilor din vestul Europei, suntem de părere că pentru anumite proiecte imobiliare există importante avantaje financiare oferite de caracteristicile pieţei investiţionale locale”, arată un studiu al Jones Lag Lassale.

Totuşi, arată acelaşi studiu, este în continuare nevoie de multă precauţie. Chiar dacă creşterea economică îşi va reveni pe termen scurt, ca urmare a creşterii consumului şi a încrederii în mediul de afaceri, a revenirii exportului, se vor marca valori mai mici decât cele anterioare recesiunii economice globale. Creşterea economică ar trebui să-şi revină în 2014, ajungând până la 2.7% şi 3,5% în 2015, urmând să fie susţinută de o revenire robustă a consumului şi de o accelerare a creşterii economiei mondiale.

Aceleaşi studii arată însă că mediul de afaceri volatil permite oricând schimbarea regulilor jocului. La fel cum s-au schimbat scenariile de evoluţie în anul 2012, când contrar aşteptărilor de revenire a creşterii economice în România, aceasta aproape că a stagnat. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a mediului economic nefavorabil de pe pieţele externe, prelungit şi de îngrijorările referitoare la datoriile ţărilor din zona Euro.

CITEȘTE ȘI: Vrei să vinzi un apartament în viitorul apropiat? Află la ce se uită clientul anului 2013

 

15 May 2013