Anul acesta a adus mai puţine tranzacţii pe piaţa imobiliară din Craiova decât a reuşit 2010. Cu toate acestea, au mai rămas voci optimiste care susţin că încă mai există clienţi cu bani, care sunt dispuşi să investească, dar deocamdată nu consideră că este momentul potrivit.

19521-craiova_-_centrul.jpgDacă în multe oraşe din ţară, 2010 a fost cel mai negru an pentru piaţa imobiliară, înregistrându-se cel mai scăzut nivel al tranzacţiilor, în Craiova lucrurile au mers cel mai rău anul acesta, spun specialiştii. Preţul proprietăţilor a continuat să scadă, dar nu îndeajuns de mult încât să prezinte interes pentru clienţi.

„Raportat strict la agenţia noastră, numărul tranzacţiilor s-a înjumătăţit în 2010 faţă de 2008. Din punct de vedere al preţului, pot da un exemplu concret: în 2008 am vândut un apartament cu 110.000 euro, iar anul trecut preţul unui apartament similar în acelaşi complex a fost de 75.000 euro" spune Alina Gheorghe, administrator Aldrin Imobiliare.

„Dacă vorbim de terenuri, preţul a scăzut cu aproximativ 80% faţă de perioada de vârf. Dacă este vorba despre segmentul rezidenţial, preţul a coborât la jumătate" afirmă Cristian Clenciu, director al agenţiei CDC imobiliare.

Proprietarii care sunt dispuşi să negocieze, reuşesc să vândă

Prima Casă a susţinut mare parte dintre tranzacţiile din zona rezidenţială, iar faptul că anul acesta programul a pornit mai târziu, s-a simţit pe piaţa imobiliară craioveană.

„Anul trecut, 90% dintre tranzacţii s-au încheiat cu ajutorul programului guvernamental. Anul acesta, din cauza întreruperii şi a faptului că băncile au aderat destul de greu la noile condiţii impuse de FNG, vânzările au scăzut" susţine reprezentantul agenţiei Aldrin.

În acelaşi timp, există clienţi şi pentru piaţa considerată a fi de lux, dar aceştia doresc preţuri mult mai mici decât sunt dispuşi proprietarii să accepte. Dacă cei din urmă acceptă şi negociază, se încheie tranzacţia. Dacă nu, rămân în continuare cu anunţurile imobiliare.

„Deşi nu sunt numeroşi, încă există clienţi care au la dispoziţie sume însemnate de bani. Dar aceştia consideră că mai urmează scăderi de preţ, astfel că negociază sume mult mai mici decât cele cerute iniţial de proprietari" declară Vali Onescu, director Rai Imobiliare.

Segmentul rezidenţial, în special locuinţele mai vechi, este cel care are cea mai mare căutare. Preţul mediu al apartamentelor din Craiova:

• Garsonieră - 20.000 euro
• Apartament cu două camere - 36-38.000 euro
• Apartament cu trei camere - 53-55.000 euro

Cu toate că nu sunt foarte multe ansambluri noi în Craiova, cele existente au fost deja vândute, ofertele fiind epuizate.

„Nu sunt foarte multe construcţii noi, dar cele existente au avut mare căutare. N-am văzut niciun dezvoltator care să rămână cu apartamentele noi nevândute. Oamenii au avut încredere, dezvoltatorii au fost serioşi, nu şi-au bătut joc de oameni, ca în alte oraşe" continuă directorul Rai Imobiliare.

Loturile de teren nu mai sunt o prioritate în ochii investitorilor

Terenurile, mai ales cele pentru investiţii, nu sunt foarte căutate. Se mai vând sporadic loturile mai mici, numai dacă au toate utilităţile şi sunt perfecte pentru a construi imediat o casă. Preţul acestora a coborât chiar şi cu 80%, conform specialiştilor, dar a avut de unde să scadă, astfel că a rămas în continuare destul de piperat.

„Într-un cartier de case liniştit, la zece minute de centru, preţul unui metru pătrat este de aproximativ 250 euro, după negocierile dintre client şi proprietar. Acelaşi tip de teren se tranzacţiona în perioada de glorie cu 700-800 euro. Nu mai existau limite, se putea cere chiar şi 1.000 euro, nimic nu mai conta! Spre marginea oraşului, în parcul Corniţoiu, preţul de tranzacţie este în jurul a 70 euro/mp" îşi aminteşte Vali Onescu.

„Terenurile sunt ultimele printre căutările clienţilor. Cu toate acestea, am observat o uşoară creştere a intenţiei de cumpărare a terenurilor mari, deocamdată neconcretizată, deoarece mulţi furnizori caută să se relocheze prin preajma oraşului" declară reprezentantul agenţiei CDC imobiliare.

S-a redus numărul chiriaşilor

Pe piaţa chiriilor, lucrurile s-au mai schimbat. Clienţii nu mai sunt atât de numeroşi ca altă dată, iar cei care apelează la ajutorul unei agenţii, caută apartamente peste medie.

„Pe piaţa chiriilor am observat un fenomen ciudat, nu ştiu dacă este constatat şi de alţi colegi: s-a micşorat numărul clienţilor care închiriază un apartament cu ajutorul unei agenţii" spune, cu sinceritate, reprezentantul Rai Imobiliare.

Preț de închiriere al apartamentelor din Craiova :

• Garsonieră : 110-200 euro/lună
• Apartament cu două camere: 130-300 euro/lună
• Apartament cu trei camere: 150-300 euro/lună

„Zona spațiilor comerciale este foarte accesată, chiar dacă foarte multe afaceri dau faliment repede, în 6-8 luni de la deschidere. În același timp, există activitate și în sectorul rezidențial. Se caută în special apartamentele considerate de lux, pentru angajații străini ai companiilor care au sediu în Craiova" afirmă Cristian Clenciu.

În afară de zona centrală, către care se orientează clienţii mai avuţi, printre cele mai căutate cartiere sunt Brazda lui Novac şi Rovine.

Citeşte şi despre piaţa imobiliară din:


1 July 2011