Piaţa imobiliară din România este haotică şi neorganizată. Aceasta este chiar părerea liderilor din domeniu, care militează fervent pentru reglementarea prin lege a domeniului. Şi totuşi, chiar dacă acesta este un demers despre care se vorbeşte de mulţi ani deja, nimeni nu a reuşit să dea o formă finală proiectului de lege, pentru ca acesta să fie implementat. Pe 15 aprilie, de Ziua Agentului Imobiliar, vom vedea în sfârşit proiectul de lege.

Ziua Agentului ImobiliarReglementarea pieţei imobiliare se încearcă de foarte mult timp. Primele forme au apărut imediat după anii ‘90, când piaţa a început să capete consistenţă. Au existat atunci mai multe variante, foarte tehnice şi greu de respectat. Dar nimeni nu a reuşit să ducă un proiect într-un stadiu avansat, care să existe pe termen lung. Piedici au fost din toate direcţiile: atât de la reprezentanţi ai sectorului care îşi vedeau mai mult interesul lor, şi nu pe cel comun, precum şi din partea statului.

„A fost şi lipsă de voinţă, Guvernul nu acordă importanţa cuvenită sectorului imobiliar. Sunt foarte mulţi actori publici care nu înţeleg că o creştere economică porneşte de la reglementarea unui astfel de sector. Nu ştiu dacă de data asta se va întâmpla o schimbare, doar sper în acest lucru. Totuşi, în segment de probabilitate, există şanse mai mari decât anii trecuţi. Dar eu de cinci ani încerc să reglementez piaţa în domeniul imobiliar şi de fiecare dată factorul politic a restricţionat acest lucru", spune Gabriel Alexandru, vice-preşedinte Century 21.

Auto-reglementarea, o soluţie pentru agentul imobiliar?

Auto-reglementarea nu are cum să fie un sistem uşor de implementat. Este vorba de interese diferite. Piaţa s-a obişnuit să nu fie supravegheată şi să facă bani fără să îi justifice, deci adaptarea la o lege nu are cum să fie uşoară, spun unele guri.

„Statul are interes să încaseze cât mai mult, iar agenţii să dea cât mai puţini bani la stat. Sunt interese diferite. Se fac încă suficient de multe tranzacţii la negru şi atât timp cât piaţa agenţilor imobiliari nu e reglementată, o parte dintre agenţi nu pot fi controlaţi sau nu îşi pot justifica activitatea în piaţă. Motiv pentru care statul pierde bani. Dar acest lucru nu este nici în interesul statului nici al agenţilor, pentru că aceştia în timp dau dovadă de neprofesionalism şi pătează imaginea şi aşa neplăcută a acestei meserii pe piaţă", spune Dragoş Dragoteanu, manager Euro Est.

De data aceasta însă, există semnale pozitive din partea statului. Chiar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a iniţiat procedurile pentru adoptarea unei hotărâri de guvern privind bunele practici în domeniul imobiliarelor. Un lucru atipic, dată fiind experienţa anterioară.

„Guvernele României din ‘90 încoace, cu o singură excepţie, mă refer la guvernul din perioada 1997-2000, nu au vrut o reglementare a pieţei imobiliare. Pentru că în jurul acestor Guverne au existat tot felul de persoane cu interese imobiliare, care îşi doreau ca domeniul să nu fie reglementat. Cu alte cuvinte, să fie junglă. În condiţiile în care acest Guvern nu se va consulta cu asociaţiile din domeniul imobiliar, atunci există foarte mari şanse ca legea să fie ineficientă sau inaplicabilă", previne Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

„În acest moment este un feed-back pozitiv şi Guvernul se pare că doreşte ca anul acesta să reglementeze sectorul, dar trebuie să aşteptăm fapte şi mai puţin declaraţii", completează Gabriel Alexandru.

Vor exista agenţii care vor rămâne fără clienţi şi agenţi fără locuri de muncă

În momentul în care agenţii vor lucra sub un regim autorizat de stat, atunci ei trebuie să facă dovada unei activităţi minime, pentru că altfel nu îşi justifică existenţa ca meserie pe piaţă. Desigur, mulţi vor renunţa sub această presiune. Va exista un nou val de triere printre agenţi şi agenţii.

„Agenţiile şi agenţii care nu oferă servicii de calitate ar fi afectaţi. Restul ar fi bucuroşi să facă afaceri într-un mediu în care clienţii sunt respectaţi", spune Gabriel Alexandru, vice-preşedinte Century 21.

„Singurul lucru pe care l-am citit în presă este faptul că aceste cursuri vor fi obligatorii, ceea ce este un lucru firesc, pentru că atâta vreme cât aceste cursuri au fost opţionale, lumea nu s-a înghesuit să le facă. Părerea mea e că din totalul agenţilor, probabil că maximum 15-20% au o astfel de diplomă", spune Zilişteanu.

„Educaţia este absolut necesară, nu este suficient să ai o societate comercială să poţi profesa. Trebuie să ai nişte cursuri la bază, chiar nişte cursuri mai temeinice decât ce se învaţă acum", completează Ruxandra Cleciu, preşedinte A.R.A.I.

Totuşi, există o problemă cu implementarea acestei formule de educaţie sporită a agenţilor.

„Sunt 20 de ani în care s-a lucrat haotic, pentru că prima firmă imobiliară a apărut prin ‘93. Evident că trebuie luat în considerare acest volum de agenţi care lucrează şi nu poţi să vii cu o procedură care să îi împiedice să profeseze de pe azi pe mâine. Deci trebuie găsite şi pentru aceste persoane nişte proceduri specifice pentru ca ei să poată să intre în legalitate", mai spune Ruxandra Cleciu.

Potrivit preşedintelui A.R.A.I., dacă lucrurile merg bine, în maximum şase luni se poate vorbi despre un proiect de lege consistent pe masa de discuţii. Implementarea însă, ar trebui să fie un proces mai lung şi anevoios.

Tot ceea ce trebuie să ştii despre legea agentului, ce va conţine ea şi cum te va ajuta în profesia ta vei afla vineri, 15 aprilie de Ziua Agentului Imobiliar, un eveniment IMOPEDIA.ro

11 April 2011