sursa:constructorul.com2010 a fost descris ca şi un an ”plin de provocări, oportunităţi dar şi de acţiuni chibzuite” de către Dl. Ilias Papageorgiadis, miercuri dimineaţă, in conferinţa de presă.

CEO-ul MORE Real Estate Services, o firmă de consultanţă şi broker-aj imobiliar care activează în Bucureşti încă din 2004, a explicat că noul an aduce la suprafaţă un nou mediu economic, care vine cu schimbări importante comparativ cu 2009 :

· Ecomonia românească va înceta să mai cadă şi se va stabiliza în jurul nivelului 0 (oscilând între -1,5% si +1,5%)
· Se vor demara mai multe proiecte noi, în diverse domenii, mai ales dacă fondurile de la Uniune Europeana vor fi în cele din urma absorbite.
· În acelasi timp, marea majoritate a oamenilor va trebui să facă faţa unui an dificil. Şi acesta poate deveni şi mai dur dacă zvonurile în privinţa celor 100.000 de concedieri anunţate în sectorul public se vor adeveri.
· Astfel, în vreme ce cifrele vor fi mai bune decât cele din 2009, viata oamenilor va fi mai grea. Un somaj mai ridicat, salarii şi venituri mai mici, şi o inflaţie semnificativă care va pune pecete noului an.
· În cazul în care economia va incepe să se mişte, efectele pozitive vor deveni vizibile în trimestul 4 al anului şi mai mult in 2011.

“Suficiente alegeri pentru investiţii de succes în imobiliare în acest an”

  Piaţa imobiliara românească, a explicat Dl. Papageorgiadis, va atinge cel mai de jos nivel în această perioada, pâna în iunie. « Acest lucru nu înseamna că preţurile vor creşte dupa aceea. Am asistat la 90% din scădere şi nu vom mai vedea nicio schimbare majorş”. În ce priveşte scenariul unor eventuale creşteri de preţuri acesta a comentat: “e posibil ca în cazul acelor foarte puţine categorii de proprietăţi care se adreseaza clienţilor români să asistăm la aşa ceva, în vreme ce proprietăţile care aşteaptă investitori străini nu ar trebui să se aştepte la o cerere spectaculoasă,  lucru care poate mări aşteptările proprietarilor ». Este o perioadă propice pentru ca cineva să investească? “Cu sigurantă. Dacă ştie ce îşi doreşte, va găsi câteva oferte foarte interesante. Nu foarte multe, dar suficiente pentru a avea de unde alege şi pentru a-şi crea propria poveste de succes. Nu avem 20 de oferte bune pentru un client, dar reusim sa îi oferim 4-5 opţiuni foarte bune ».
  
“Va creşte cererea, dar nu suficient de mult pentru a putea da din nou startul petrecerii” 

Piaţa se va ghida după deciziile Guvernului: “cu toţii aşteptăm să vedem noua versiune a programului Prima Casa. Acesta va stimula cererea, dar va implica şi multe riscuri ascunse cauzatoare de probleme. Aşa cum s-a intamplat şi în 2009, mulţi sunt pregătiţi să ridice preţurile la noile standarde, fără să îi intereseze dacă există cerere sau nu pentru acestea ». Acesta a mai descris cererea existentă de proprietăţi ca fiind « foarte limitată. Va creşte pe parcursul acestui an, dar nu suficient de mult pentru a putea da din nou startul petrecerii ».
  
“Soluţii pentru investitorii blocaţi cu proiecte nepotrivite şi active scumpe”

  Sunt mii de români şi straini blocaţi cu proprietăţi scumpe, în proiecte cu planuri de afaceri nepotrivite şi aşteptări care ţin de domeniul trecutului: “Până acum am observant că majoritatea proprietarilor stăteau şi aşteptau să primeasca oferte, aşa cum obişnuiau să facă în trecut. Chiar şi atunci când noi aduceam clienţi aceştia nu erau pregătiţi să vândă. Aceştia ar trebui să fie mai atenţi şi mai proactivi în acest an. Noi le oferim proprietarilor multe soluţii viabile. Pornind de la simpla punere în ordine a documentelor lor şi mergand pana la idei personalizate, astfel încat să transformăm o proprietate brută într-un activ atrăgător, în care merită să se investească ».
  
”Servicii noi în 2010, contracte deja semnate cu o bancă şi cu proprietari”

 MORE Real Estate Services a atins o creştere serioasă în 2009, cu o cifră de afaceri care a depăşit 4,5 milioane de RON şi cu un profit care a atins 1,5 milioane de RON, cifre care plasează compania printre companiile de top româneşti de anul trecut. “Strategia noastrâ de a ne concentra pe proprietăţi generatoare de venituri, consultanţa, tranzacţtii majore şi gestionarea activelor a fost răsplatită de către piaţă” a comentat CEO-ul MORE. “Începând chiar cu sfarşitul anului trecut, am adăugat noi domenii de activitate portofoliului nostru de servicii. Am început să oferim consultanţa băncilor pe probleme imobiliare. Ieri am semnat primul contrat cu ATE Bank. Le vom oferi consultanţă imobiliara şi vom colabora de asemenea cu aceştia pentru a ne asigura  că vom preveni orice potenţială viitoare problemă care ar putea să apară la împrumuturile garantate cu proprietăţi imobiliare. Ne aflăm în discuţii şi cu alte bănci, cărora le propunem de asemenea soluţii imobiliare în legătură cu problemele pe care le-ar putea avea în portofoliu. Am paşit şi în domeniul energetic (din punct de vedere imobiliar) şi oferim deja consiliere unui număr important de proprietari ale căror proprietăţi le “organizăm” pentru a le putea vinde în acest an în urma studiilor de caz din 2009”.  

“Cel mai mare risc în 2010”

Dar care ar putea fi cel mai mare risc din piaţa imobiliară românească în 2010? Conform D-lui. Papageorgiadis… “Dacă unii se vor grăbi să ridice piaţa fără o cerere care să o susţina, atunci nu ne vom reveni anul acesta şi investitorii se vor lasa aşteptaţi mult mai mult”. Şi o notă prietenească: « Fie ca vindeţi, fie că vreţi să cumpărati, anul acesta aveţi la dispoziţie multe opţiuni. Ar fi păcat să le rataţi. »

 

4 February 2010