2009 - Coşmarul imobiliar devine realitateSpecialiştii admit că cele mai negre previziuni se vor îndeplini anul acesta.Piaţa, caracterizată de amânări în masă de proiecte şi ieftiniri ale apartamentelor noi.

Blocarea creditării nu lasă nicio speranţă pe termen scurt.

La început de an, specialişti din zona imobiliară anunţă că 2009 va fi unul dificil pentru sectorul rezidenţial, iar în momentul de faţă o soluţie care mai poate mişca tranzacţiile imobiliare sunt închirierile."Toţi dezvoltatorii recunosc că anul acesta va fi un an dificil. Sectorul rezidenţial este dependent de cel financiar, iar limitarea creditării pune în dificultate piaţa. Dacă la acest lucru adăugăm contextul internaţional tulbure şi scepticismul înrădăcinat al clienţilor, este clar că anul 2009 va fi unul delicat pentru rezidenţiale", a declarat pentru Curierul Naţional reprezentantul Esop.

Alexandru Niţescu, director al departamentului proiecte & investiţii, Regatta, susţine că în ceea ce priveşte anul trecut obiectivele au fost atinse, dar pentru următorii 2 ani nu poate spune acelaşi lucru. "Strict raportat la cifre, putem afirma că obiectivele pentru 2008 au fost atinse. Având în vedere însă realitatea pieţei, influenţa perioadei dificile prin care trecem a afectat estimările pentru 2009 - 2010, iar obiectivele stabilite pentru această perioadă devin relativ greu de atins", a afirmat Niţescu.

Analistul Esop consideră că rezidenţialul va avea o perioadă dificilă până când băncile vor redeschide accesul la creditare, până când clienţii vor înţelege că preţurile nu pot scădea sub o anumită limită şi îşi vor recăpăta încrederea şi interesul pentru proiectele noi.
În ciuda faptului că dezvoltatorii au apelat la reduceri de preţuri, TVA de 5%, vânzarea apartamentelor fără finisaje şi alte beneficii pe care le oferă potenţialilor cumpărători, toate acestea nu ajută la resuscitarea vânzărilor, iar singura soluţie se află în "mâinile" băncilor prin relaxarea condiţiilor de creditare.

Sursa

8 January 2009