Încetinirea ritmului de tranzacţionare, precum şi scăderea preţurilor la vânzare reorienteaza cererea de spaţiu imobiliar pe segmentul rezidenţial către opţiunea chiriei, astfel că în ultimile luni acest tip de tranzacţie a dominat piaţa, iar nivelul mediu al chiriilor a crescut cu peste 10%, conform Neoland.

2009 – Anul chiriaşilorAnul viitor, este de aşteptat ca tranzacţiile de închiriere să îşi menţină ritmul, dar chiriile nu vor mai creşte atât de mult, se arată într-un comunicat al Neoland.

„Noi am decis să ne extindem pe segmentul închirierilor în urmă cu câteva luni, pentru a putea valorifica şi oportunităţile de pe acest segment. Din septembrie şi până acum, sunt cazuri în care chiriile au crescut cu până la 20%, dar ne aşteptăm ca în 2009 acestea să se stabilizeze" , spune Costin Lazar, preşedintele companiei Neoland.

În prezent, chiriile în zonele de cartier au ajuns la peste 400 euro pentru garsoniere, peste 500 euro pentru apartamente de două camere şi la peste 600 euro pentru apartamente de trei camere, iar în zonele de centru şi în amplasamentele mai selecte, chiriile au ajuns la circa 800 euro pentru două camere, respectiv la 1000 euro pentru trei camere.

„Anul viitor, stocul de locuinţe pentru închiriere va creşte cu apartamentele nou construite care, fie nu au fost vândute, fie au fost cumpărate de mici investitori cu scopul de a fi apoi re-vândute sau închiriate. Acest stoc va acoperi parţial diferenţa dintre cerere şi ofertă, astfel că şi creşterea chiriei se va tempera. În plus, pentru că oferta de pe piaţă va creşte şi calitativ, chiriile pentru spaţiile de pe segmentul vechi, nerenovate, nemobilate sau amplasate în zone neconectate la reţeaua de transport în comun vor înregistra importante scăderi", este de părere Costin Lazar.

Chiriile vor fi în scadere şi pe alte segmente, cum este cel al birourilor spre exemplu, având în vedere că, pe fondul crizei financiare, companiile caută să îşi reducă cheltuielile, iar proprietarii preferă să îşi reducă pretenţiile, decât să rămână cu spaţiile neocupate.

"Pe segmentul birourilor avem oferte de închiriere cu până la 15% mai mici decât în urmă cu câteva luni, iar acest lucru se întâmplă inclusiv în cazul proiectelor din zonele centrale. În ciuda gradului încă ridicat de neocupare, randamentele pe acest segment vor înregistra o scădere în 2009", afirmă Costin Lazar.

11 December 2008