2006, anul investitiilor in infrastructura rurala
Averea - 21.12.2005
 

Daca anul 2005 a fost unul al inundatiilor, 2006 va fi unul al investitiilor in infrastructura. Cel putin asa spera ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, care si-a facut ieri bilantul declarandu-se multumit. „Anul care se incheie este primul in care nu avem plati restante“, a declarat Borbely. El a spus ca, in 2006, va investi masiv in infrastructura rurala.

Astfel, daca in 2005 fondurile bugetare au permis alimentarea cu apa a 49 de sate, in 2006 se vor finaliza lucrarile de alimentare cu apa a 196 de localitati si vor incepe altele in 61 de sate. Bugetul alocat acestui segment a fost stabilit la 34,4 milioane $. „In 2007, rezultatul acestui program inceput in 1998, a carui valoare totala este de 370 milioane $ va fi ca 770 de sate vor beneficia de alimentare cu apa“, a sustinut ministrul delegat Borbely. Prioritate in 2006 vor avea pietruirea si asfaltarea drumurilor comunale. Reabilitarea drumurilor de interes local va fi finantata de la bugetul de stat cu 47,5 milioane lei, suma de trei ori mai mare fata de 2005. „Aceasta suma va permite pietruirea a 100 de km de drumuri si asfaltarea a aproximativ 50 de km de drumuri locale“, a spus Borbely.

El i-a asigurat pe oraseni ca nici ei nu vor fi uitati. Constructiei de locuinte pentru tineri, MTCT va aloca in 2006 154,1 milioane lei, suma completata cu un credit in valoare de 140 milioane euro contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Tot in 2006 Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) intentioneaza sa schimbe Legea locuintei. Conceptul de locuinta sociala va fi redefinit astfel incat sa aiba acces la o locuinta si alte categorii de persoane care nu isi permit plata unei chirii de pe piata libera. Totodata, va fi promovata Legea chiriilor care va reglementa nivelul chiriilor practicate pe piata imobiliara.

In privinta obligativitatii asigurarilor pentru locuinte de la 1 ianuarie 2006, ministrul delegat Borbely a declarat ca i se pare normal ca, cel putin pentru cladirile consolidate, proprietarii sa plateasca o polita a carei valoare nu depaseste 22 euro. Borbely a spus ca Executivul discuta posibilitatea introducerii incepand cu anul scolar 2006 a unei materii de studiu care sa-i invete pe copii ce sa faca in caz de calamitate naturala. „Un saculet continand o sticla de apa, o lanterna si o patura iti poate salva viata in caz de nevoie“, a conchis Borbely. El a avertizat ca nu va mai finanta nici un proiect daca acesta nu va avea mai intai toate utilitatile asigurate. „Nu vreau sa ma trezesc cum s-a intamplat si la Bucuresti si la Cluj ca am finantat cu bani publici un proiect de constructii de locuinte fara utilitati sau amplasate pe terenuri cu probleme de proprietate“, a spus el


Daniela Serb - Averea
 

21 December 2005