Trei ani de muncă şi teancuri de dosare de sute de pagini depuse la autorităţi este pe scurt traseul pe care o companie l-a parcurs pentru a obţine o finanţare europeană de 1,9 mil. euro necesară pentru construcţia unui depozit frigorific în care primii zece clienţii ţin carne, mezeluri, peşte sau îngheţată.

12500-hotel.jpgDrumul companiei Group Millenium 2000, firmă cu acţionari turci, care deţine hotelul Duke de trei stele din Capitală, pentru a obţine bani de la UE a început în urmă cu mai mult de trei ani, când compania a achiziţionat un teren cu o suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi în localitatea Popeşti-Leordeni pentru care a plătit 2 mil. euro.

"După deschiderea hotelului în 2002, acţionarii companiei au început investiţii şi în domeniul imobiliar. Astfel, în 2007 a fost achiziţionat, printre alte parcele, şi terenul din Popeşti-Leordeni în ideea de a dezvolta pe el un proiect", spune Mona Petre, managing director al companiei Group Millenium 2000 (care cuprinde hotelul Duke, depozitul frigorific Duke Logistics, precum şi investiţii imobiliare). Următorul pas făcut de companie a fost apelarea la o firmă de consultanţă şi realizarea unui studiu de piaţă. "La sfârşitul lui 2007 ştiam că va urma să construim pe acel teren un depozit frigorific, pentru că, în urma studiului, am constatat că exista un deficit în Bucureşti de astfel de depozite. Fiind nişte depozite speciale, necesită o investiţie destul de mare."

Au ales firma de consultanţă prin recomandare

Firma de consultanţă cu care au colaborat şi care avea să întocmească câteva luni mai târziu dosarul pentru obţinerea unei finanţări europene este Agriculture Capital & Engineering. "Am ales firma de consultanţă prin recomandare, ştiam că mai realizaseră proiecte pe fonduri europene de pre-aderare pentru agricultură şi aveau experienţă", precizează Mona Petre.

La începutul lui 2008 au fost demarate procedurile de accesare a fondurilor UE, iar în martie, când s-a lansat apelul de proiecte pentru măsura 123, "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere", a fost depus proiectul "Depozit frigorific pentru produse congelate de origine animală" la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). "A durat în jur de două luni întocmirea proiectului", afirmă Mona Petre, care este managerul de proiect pentru depozitul frigorific Duke Logistics şi care spune că primul dosar a avut în jur de 400 de pagini.

"Poate că nouă ni s-a părut uşor să accesăm fondurile europene, pentru că am avut oameni care cunoaşteau procedurile. Cred că mai greu le este micilor întreprinzători care îşi întocmesc singuri dosarul. Trebuie să lucrezi cu specialişti. Dacă eşti informat şi ştii paşii pe care trebuie să-i faci, nu te prinde hăţişul."

După depunere, dosarul a fost evaluat de APDRP şi semnat în septembrie, când au fost demarate procedurile de implementare. Lucrările pentru punerea în funcţiune a depozitului au fost prevăzute să se deruleze pe o perioadă de doi ani.

Sursa

20 July 2010