Primăria Capitalei vrea să continue lucrările de reabilitarea a Centrului Istoric, după un contract eşuat cu o firmă spaniolă. Astfel, municipalitatea vrea să plătească 1,8 milioane Euro firmei care va câştiga, la mijlocul lunii, licitaţia organizată pentru reabilitarea străzilor din Centrul Istoric al Capitalei, respectiv a celor din perimetrul Calea Victoriei - Bulevardul I. C. Brătianu - Splaiul Independenţei - Lipscani.

14118-lipscani.jpgVremea ar putea amâna începerea lucrărilor. În caietul de sarcini se precizează că turnarea betoanelor sau a straturilor de carosabil nu poate avea loc la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius.

Conform datelor din caietul de sarcini, până în prezent, lucrările de drum au fost executate, pe strada Lipscani, în proporţie de 90-95%, pe strada Smârdan, în proporţie de 90%, iar în Piaţa Sfântul Dumitru, 65% din proiect este gata. Pe străzile Filliti şi Nicolae Tonitza nu s-au început deocamdată niciun fel de lucrări.

Proiectul de reabilitare a Centrului Istoric a fost demarat în urmă cu aproape şapte ani, când a fost semnat acordul de împrumut între Primăria Capitalei şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Proiectul a fost lansat în dezbatere publică în mai 2006, iar contractul de proiectare şi execuţie a fost adjudecat prin licitaţie publică internaţională firmei Sedesa Obras y Servicios S.A. din Spania.

Contractul semnat în septembrie 2006 s-a ridicat la valoare de 24,75 milioane euro şi trebuia executat într-un an şi jumătate. 7,3 milioane euro au venit de la BERD, 1.8 milioane euro de la Guvernul Olandei, iar restul de la Primăria Capitalei. În ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat un buget suplimentar pentru proiect de 9,7 milioane euro.

Doi ani mai târziu, la sfârşitul lui 2008, lucrările au fost sistate de antreprenorul spaniol, din pricina unor neînţelegeri apărute cu primăria şi a modalităţilor de plată. La rândul lor, edilii au reclamat proiecte şi lucrări de o calitate sub standardul impus, slabă organizare şi lipsa personalului calificat.

În august 2009, s-a încercat reluarea, fără nici un succes însă, urmând ca în octombrie 2009, după lungi negocieri, primăria să rezilieze contractul cu Sedesa Obras y Servicios S.A.

Reprezentanţii primăria Capitalei susţin că pot demara un nou contract pentru reabilitarea Centrul Istoric, în vreme ce reprezentanţii Sedesa susţin că demersul este ilegal până la stingerea divergenţelor dintre ei şi municipalitate.


7 October 2010