În Craiova, preţurile apartamentelor vechi nu au suferit nicio modificare în prima parte a anului faţă de finele lui 2009, media fiind de aproximativ 885 euro/mp suprafaţă utilă. Cele mai scumpe locuinţe sunt din zona centrală a oraşului, acolo unde preţul mediu atins în prima jumătate a acestui an a fost de aproximativ 1.025 euro/mp suprafaţă utilă, potrivit unui studiu de piaţă realizat de compania de evaluare Darian.

15295-154200-craiova1.jpgPreţul maxim pentru o garsonieră situată într-un bloc vechi din centru a fost în semestrul I al acestui an de 45.000 euro, iar cel minim de 30.000 euro. În cazul apartamentelor vechi cu două camere putem vorbi de o valoare maximă de 65.000 euro şi de un preţ minim de 45.000 euro. Cine a dorit să cumpere un apartament central cu trei camere a plătit cel mai mult 90.000 euro. Cel mai mic preţ cerut pentru o locuinţă centrală cu trei camere din Craiova a fost în primul semestru de 55.000 euro.

Locuinţele vechi, cele mai ieftine

În ce priveşte cele mai mici preţuri înregistrate la nivelul oraşului Craiova în primele şase luni ale lui 2010, acestea au fost în zonele 1 Mai Târg, Craioviţa şi Valea Roşie, fiind în medie de 715 euro/mp suprafaţă utilă. Astfel, în prima parte a acestui an o garsonieră a putut fi cumpărată şi la 17.000 euro, cel mai mic preţ, în timp ce un apartament cu două camere s-a vândut cel mai scump cu 25.000 euro. În cazul locuinţelor cu trei camere situate în zonele mai sus amintite, putem vorbi de o valoare minimă de 35.000 euro, conform datelor oferite de compania Darian.

Piaţa locuinţelor noi

Chiriile apartamentelor nu au scăzut în prima jumătate a anului, acest fapt datorându-se cererii constante exercitate de studenţii care nu beneficiază de locuri în cămine, dar şi de familiile tinere, care s-au mutat în Bacău din celelalte oraşe importante ale judeţului unde industria a cunoscut un declin accentuat în ultimii ani, sunt de părere specialiştii.

Terenuri

„Piaţa apartamentelor noi este slab reprezentată în municipiu Craiova, proiectele existente fiind de tipul un singur imobil - investitor, majoritatea acestora fiind cu regim de înălţime redus, doar două dintre proiecte fiind cu număr mare de apartamente, motiv pentru care apartamentele noi nu au putut constitui obiectul prezenţei analize de piaţă. Segmentul caselor şi terenurilor rezidenţiale nu a cunoscut aceeaşi redresare, preţurile continuând să aibă o evoluţie descendentă.", se mai arată în aceeaşi analiză de piaţă citată.

Piaţa terenurilor

În semestrul I al anului 2010, trendul descrescător al preţurilor continuă, piaţa terenurilor rămânând blocată. Puţinele tranzacţii care se încheie sunt cu terenuri de dimensiuni mici, achiziţionate de beneficiarii finali pentru construcţia de case unifamiliale. „Dinamica preţurilor la terenuri a fost de aproximativ 3% în acest semestru comparativ cu semestru II 2009. Cea mai mare scădere, de peste 9% au înregistrat-o însă terenurile din zonele semicentrale ale oraşului.", apreciază analiştii Darian.

Piaţa spaţiilor de birouri

Zonele administrative cele mai importante ale oraşului sunt zonele centrale şi semicentrale, unde reţeaua de transport este bine pusă la punct şi unde sunt majoritatea instituţiilor de interes public şi local. Chiriile medii pentru spaţiile situate în această zonă sunt între 6-10 euro/mp/lună, piaţa locală cunoscând şi chirii de 15 euro/mp/lună pentru ofertele de top.

Piaţa spaţiilor comerciale

Zonele comerciale tradiţionale şi cu vad comercial bun şi foarte bun sunt cele centrale şi ultracentrale, dar şi zonele centrale ale cartierelor de blocuri de locuinţe. Gradul mediu de neocupare în aceste zone este circa 5-10%. Chiriile medii pentru spaţiile centrale sunt între 15-25 euro/mp, putând fi şi mai mari în cazul centrelor comerciale.

Piaţa spaţiilor industriale

La nivelul municipiului Craiova există un singur Parc Industrial creat pe platforma Fabricii de Avioane Craiova, suprafeţele existente fiind limitate şi ocupate (închirieri pe perioade mari de timp).


24 November 2010