14.824 de autorizatii de constructie in cinci luni




Cotidianul - 29.08.2006
 

In Romania se construieste mult. Nu numai in orase, ci si in mediul rural.

In primele cinci luni ale acestui an au fost eliberate 556 de autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale numai in municipiul Bucuresti, potrivit datelor centralizate de Institutul National de Statistica. La nivelul intregii tari, in primele cinci luni au fost eliberate 14.824 de autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale, din care 14.496 de autorizatii pentru cladiri individuale cu o singura locuinta, semn ca totusi investitiile in blocurile de locuinte nu au atins nivelul sperat. Cele mai multe autorizatii de constructie pentru cladiri individuale cu o singura locuinta au fost inregistrate si eliberate pentru zona rurala. Astfel, a demarat constructia a nu mai putin de 8.427 de cladiri.

Mai putin la oras

Mediul urban s-a imbogatit cu mai putine cladiri, intrucit autorizatiile de constructie in orasele tarii au fost in numar de 6.069. Numarul autorizatiilor de constructie a fost mai mare in mediul urban pentru cladirile administrative, in primele cinci luni ale lui 2006. In localitatile rurale au fost eliberate doar opt autorizatii de constructie pentru spatii administrative, in timp ce orasele s-au imbogatit cu 76 de cladiri administrative, in urma atestatelor de constructie.

Case noi

In primul trimestru al acestui an, au fost terminate 4.924 de locuinte. Dintre acestea, 4.466 de locuinte au fost finantate din fonduri private, restul fiind realizate cu subventii de la buget. Majoritatea cladirilor din mediul urban au fost realizate din fonduri private. In mediul urban au fost finalizate 2.752 de locuinte, din care 2.515 din fonduri private si 213 din fonduri bugetare. In mediul rural s-au finalizat 2.172 de locuinte, din care 1.951 au avut finantare privata. In primul trimestru al acestui an, in Bucuresti au fost finalizate 278 de locuinte.


Nicu Stan
Cotidianul
 

29 August 2006