Criza economică mondială a făcut ravagii în rândul miliardarilor din întreaga lume. Astfel, dacă în 2008 existau 1125 de persoane a căror avere depăşea un miliard de dolari, acum numărul acestora a ajuns la 793. Şi nici ei nu o duc aşa bine ca înainte de criză.

sursa:www.severpress.roPotrivit revistei americane Forbes, în 2009 cel mai bogat om din lume este Bill Gates, care, deşi a pierdut anul acesta 18 miliarde de dolari, a revenit în fruntea clasamentului. Averea fondatorului Microsoft este estimată în prezent la circa 40 de miliarde de dolari.

Locul doi în topul bogătaşilor este ocupat de Warren Buffett, care a „sărăcit" în ultimele 12 luni cu 25 de miliarde de dolari. Astfel, cel care era în 2008 cel mai bogat om din lume a ajuns acum pe locul secund, căci averea sa a scăzut la 37 de miliarde de dolari.

Pe poziţia a treia se află Carlos Slim Helu, care a pierdut anul acesta 25 de miliarde de dolari şi a cărui avere a scăzut la 35 de miliarde de dolari. Pe locul patru în topul Forbes se situează Lawrence Ellison, cu o avere de 22,5 miliarde de dolari.

 

El este urmat în clasament de Ingvar Kamprad, fondatorul lanţului de magazine Ikea, a cărui avere se ridică la 22 de miliarde de dolari. Pe poziţia a şasea s-a clasat Karl Albrecht, cu o avere de 21,5 miliarde de dolari.

Locul şapte este ocupat de indianul Mukesh Ambani, cel care a pierdut cel mai mult în 2009: 32 de miliarde de dolari, reprezentând 76% din averea sa, care a ajuns la 19,5 miliarde de dolari.

El este urmat în clasamentul Forbes de un alt indian: Lakshmi Mittal, a cărui avere a fost estimată anul acesta la 19,3 miliarde de dolari.

 Penultimul loc este ocupat de Amancio Ortega, spaniolul care a pus bazele grupului Inditex şi a cărui avere se ridică în prezent la 18,3 miliarde de dolari. Cel mai sărac bogat din top 10 este Jim Walton, proprietarul Wal-Mart, care în 2009 se poate lăuda cu o avere de 17,8 miliarde de dolari.

8 December 2009