0-103-apartamentdevanzare.jpgOrice pălăvrăgeală la ceas de seară cu amicii bifează aproape mecanic un omniprezent subiect de conversaţie. Sigur, vorbim în continuare despre fotbal, despre bileţele prezidenţiale şi români legaţi butuc de americani în Irak. Însă cu pedanteria cu care britanicul vorbea despre vreme putem discuta doar despre preţul caselor. Şi cum tot românul este proprietar şi veşnic pasionat de chilipir, căutarea locuinţei ieftine, dar neapărat de calitate, aprinde pasiuni, stârneşte patimi.

Însă sintagma locuinţa ieftină în Bucureşti a devenit o contradicţie între termeni. Care să fie situaţia în restul marilor oraşe din ţară? Aşa că am parcurs temeinic site-urile cu oferte imobiliare. Sisifică întreprindere din care totuşi a răsărit timidă o concluzie: pragul celor 1.000 de euro pe metrul pătrat pare a fi reperul naţional al pieţei imobiliare autohtone. În Bucureşti găseşti imobile cu un preţ inferior acestui prag, doar în cazul apartamentelor cu un grad de confort inferior şi situate în zone rău famate. Nici în restul ţării lucrurile nu stau foarte diferit. Numai în oraşele mici de provincie, pentru locuinţe foarte vechi sau situate în cartiere mărginaşe, preţurile caselor coboară sub acest raport.

Sunt însă şi excepţii. În Cluj bunăoară, o garsonieră pe care proprietarul o descrie drept centrală şi având o suprafaţă de 34 de metri pătraţi este scoasă la vânzare pentru 30.000 de euro. Tot în Cluj, o afacere şi mai bună pare a fi o garsonieră în zona Floreşti. Suprafaţa - 33 de metri pătraţi, preţul - 26.000 de euro, adică ceva mai puţin de 800 de euro pe metrul pătrat. În Constanţa, locuinţe ieftine găseşti doar în blocurile din cartierele periferice, aflate departe de valurile mării. În zona 23 August, un apartament cu trei camere şi cu o suprafaţă de 45 de metri pătraţi, aflată însă la ultimul etaj al unui bloc, are un preţ de vânzare de 30.000 de euro. În marele oraş-port îţi poţi lua casă şi cu numai 20.000 de euro. În cartierul Kilometrul 4-5, la ieşirea din oraş, o garsonieră de 21 de metri pătraţi este evaluată de proprietar la circa 20.000 de euro. În Timişoara găseşti şi locuinţe cu un preţ de aproximativ 500 de euro pe metrul pătrat. Acestea sunt însă apartamente din segmentul confort III. În jur de 15 metri pătraţi de garsonieră costă, în capitala Banatului, circa 10.000 de euro, suma comparabilă cu cea plătită pentru o garsonieră din aceeaşi categorie, în cartierele bucureştene Rahova sau Ferentari.

Construcţia în regie proprie, mai costisitoare de la lună la lună

Regula este însă că un metru pătrat de apartament într-o zonă bună a marilor oraşe autohtone este preţuit în jurul cifrei de 1.000 de euro. La Brotăcei, în Constanţa, foarte aproape de staţiunea Mamaia, într-un cartier bun, dar nu central, două camere costă peste 60.000 de euro. Iar un astfel de apartament are o suprafaţă de fix 50 de metri pătraţi.

Aflaţi că şi această alternativă presupune costuri care se modifică ascendent, aproape de la o săptămâna la alta. În prezent, în România, metrul pătrat construit scoate din buzunarele doritorilor între 300 şi 2.500 de euro. Estimările specialiştilor de pe piaţa construcţiilor arată că, anul acesta, preţul pe metrul pătrat se va majora cu cu 15-17%. Totodată, sunt aşteptate creşteri semnificative ale preţurilor materialelor de construcţii dar şi a manoperei. Efectul evident: casele noi vor fi şi ele din ce în ce mai scumpe.

Sursa

1 February 2007