1000 de clădiri s-ar prăbuşi în Bucureşti, într-un cutremur asemănător cu cel din 1977, se arată într-un studiu din Planul de analiză şi acoperire a riscurilor, aflat pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a consilierilor generali.

http://www.newschannel.ro/files/stiri/zgarie-nori-de-bucuresti-primaria-capitalei-vrea-cladiri-de-birouri-de-120-metri.jpgAlte 4.100 de clădiri vor fi atât de afectate, încât nu vor mai putea fi reparate. Dacă s-ar produce după ora 21, cutremurul s-ar solda cu peste 6.500 de morţi şi cu mai mult de 16.000 de răniţi grav, se arată în acelaşi studiu pentru Bucureşti.

Numărul clădirilor afectate de cutremur ar fi de 23.000, la nivelul Capitalei, majoritatea fiind blocuri construite înainte de 1977. Anul acesta, Primăria Capitalei a consolidat un singur imobil cu grad ridicat de risc seismic din Bucureşti din cele aproximativ 400 de imobile încadrate în clasa I de risc, majoritatea din sectorul 1. 

În ultimii 18 ani, au fost consolidate doar 12 astfel de clădiri. În condiţiile în care un seism comparabil ca magnitudine cu cel din '77 s-ar produce ziua, numărul victimelor s-ar reduce la jumătate.

Geofizicianul Charles Richter (cel care dă numele scării de magnitudine - n.r.) spunea într-o notă trimisă specialiştilor români şi citată de National Geographic, că Bucureştiul face parte dintre aglomerările urbane cele mai expuse la cutremure.

"Nicăieri în lume nu există o concentrare de populaţie atât de expusă la cutremure provenind sistematic din aceeaşi sursă. Singurele fenomene asemănătoare sunt cutremurele repetate ce au loc în adâncime în regiunea Hindukush, din India", a adăugat Richter.

23 September 2009