10% din bucuresteni au datorii la RADET
Ziua - 06.01.2006
 

Regia bucuresteana de termoficare are de recuperat 85 de milioane RON de la populatie.

Locatarii din peste o mie de blocuri din Capitala au datorii de peste 85 de milioane de lei catre regia bucuresteana de termoficare, insa RADET exclude posibilitatea debransarii lor si amana decizia de a-i actiona in instanta, urmand sa ia saptamana viitoare o hotarare in acest caz. Regia bucuresteana de termoficare anunta, in luna decembrie, ca va mai incalzi apartamentele datornicilor pana la inceputul lunii ianuarie 2006, data la care fie urma sa-i execute silit pe rau-platnici, fie sa intrerupa furnizarea agentului termic catre asociatiile care nu au cesionat creantele. Cu toate acestea, regia amana sa ia o decizie, asteptand un verdict din partea municipalitatii.

Potrivit conducerii RADET, debransarea sau actionarea in instanta a rau-platnicilor "nu se pot face decat dupa o analiza atenta a fiecarui caz". "Nu se pune inca problema actionarii in instanta, pentru ca sunt cazuri, cu unele particularitati. Nu putem sa dam in judecata, de exemplu, familii care chiar nu au cu ce sa-si plateasca intretinerea. Si sunt multe situatii de acest gen", a declarat directorul regiei, Virgil Ramba, ieri, pentru Mediafax. Potrivit unei informari a regiei bucurestene de termoficare, la data de 4 ianuarie 2006, 1.914 asociatii de locatari (din cele 11.900 de asociatii cu care RADET are contracte) aveau datorii de 85 de milioane de lei, peste 16 milioane de lei din aceasta suma reprezentand penalizari. Din cele 1914 asociatii cu datorii, in jur de 400 au creante mai vechi de trei luni. Practic, locatarii din peste o mie din cele 10.100 de blocuri din Bucuresti au restante la RADET. Potrivit anuntului RADET din luna decembrie, asociatiile cu datorii mai vechi de trei luni au avut posibilitatea sa se prezinte la sediul regiei pana joi, fie pentru a-si esalona creantele, fie pentru a le cesiona RADET, urmand ca institutia sa se judece cu familiile rau-platnice.

Cu toate acestea, pana joi (5 ianuarie - termenul limita impus de RADET pentru negocieri), reprezentantii a doar 80 de asocatii de locatari se prezentasera pentru a discuta problema datoriilor. Acestia au cesionat datoriile catre regie, urmand ca RADET sa se judece cu rau-platnicii.

M.S. - Ziua
 

6 ianuarie 2006