Ideea de TVA de 5% pentru toate locuințele noi este pe masa guvernanților de aproape un an deja, iar dezvoltatorii anunță că își unesc forțele pentru a face din acest plan o realitate. O asemenea schimbare ar avea un impact pozitiv important pe toate planurile, de la mulțumirirea celor care își caută o locuință, până la progresul economiei. În ultima ediție ZAI la o cafea, Răzvan Muntean a discutat aceste aspecte cu Bogdan Ivan, secretar general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis, care a explicat detaliat avantajele unui TVA de 5%. 

41659-bogdan_ivan.jpgAsociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis s-a înființat în urmă cu cinci ani și are deja peste 200 de membri, motiv pentru care a devenit o voce greu de neglijat de către autorități.

„Ne bucurăm să vedem că în ultimul timp suntem contactați de dezvoltatori din toată țara, nu doar din București. În ultima vreme am primit telefoane din Arad și Constanța, dezvoltatori interesați să adere la asociație. Așadar, anul acesta ne dorim ca asociația să devină o voce pentru toți dezvoltatorii din România. Este important,

pentru că în ultima vreme au apărut o mulțime de sincope legislative și este important ca dezvoltatorii să aibă o voce comună în domeniu care să vorbească în numele lor. Noi reprezentăm și apărăm interesele dezvoltatorilor, dar și ale pieței imobiliare în general. Dorim să arătăm autorităților care sunt problemele cu care noi ne confruntăm zi de zi, în mod real”, explică Bogdan Ivan.

Autoritățile recunosc puterea Asociației, motiv pentru care o implică în toate deciziile importante. Spre exemplu, atunci când a fost vorba despre blocarea programului Prima Casă, s-au făcut mai întâi consultări cu reprezentanții asociației.

„Ne-am bucurat atunci când programul Prima Casă a fost prelungit cu cinci ani. atunci am fost chemați la consultări de Ministerul Finanțelor și chiar le mulțumim pentru acest lucru. S-a ajuns la concluzia că programul trebuie continuat. Era normal ca fondurile să scadă, dar credem că, pe măsură ce piața va crește, oamenii vor folosi tot mai mult creditele ipotecare pentru a se finanța. Este important să avem o trecere treptată, pentru că sunt multe proiecte în derulare, multe care se bazează pe proiectul Prima Casă, iar această tranziție făcută ușor nu afectează piața în mod negativ. Este drept, anul acesta nu mai sunt fonduri, dar sunt dosare în lucru care cu siguranță vor fi soluționate anul viitor”, explică Bogdan Ivan.   

Tot în ajutorul evoluției pieței imobiliare apar și discuțiile despre TVA de 5% la achiziția locuințelor noi. Aceasta este acum cea mai importantă misiune a asociației.

„Propunerea de TVA 5% pentru toate locuințele noi, nu doar pentru Prima Casă, a fost foarte bine primită. Din păcate, lucrurile nu au evoluat deloc. Noi susținem acest proiect, pentru că din toate punctele de vedere este mai bine să vinzi mai multe locuințe cu avans mai mic, decât mai puține cu avans de 19%. Această cotă de TVA este prohibitivă, iar oamenii apelează la tot felul de metode alternative nu tocmai sănătoase pentru a se putea încadra. Cei care guvernează trebuie să înțeleagă că sunt multe persoane în stand by care nu pot să își cumpere o locuință cu un TVA mai mare de 5%. A fost o propunere legislativă cu TVA de 0%. Nu crederem că s-ar putea întâmpla așa ceva, pentru că normele europene nu permit mai multe cote de TVA. 5% pentru toate locuințele noi ar ajuta pe toată lumea. Nu este nevoie de un TVA de 0% din care statul nu ia nimic, ci un 5% care ajută și clienții, și economia”, explică Bogdan Ivan.

Inconsecvența autorităților destabilizează piața imobiliară 

La fel de nesănătoasă este și amânarea unei decizii, din partea autorităților. Acest lucru conduce la intrarea în expectativă a unui număr important de clienți care altfel ar fi luat o decizie de cumpărare.

„Decizia de achiziție este puternic influențată de ce se spune sau se face în Guvern. De exemplu, în discuțiile despre darea în plată, oamenii voiau să cumpere urgent pentru a nu fi afectați. Cererea s-a dublat atunci, iar noi nu putem face față unei cereri duble într-un asemenea moment, nu este un lucru bun. La polul opus, ordonanța 100 privind urbanismul și autorizarea construcțiilor a blocat piața imobiliară pentru o jumătate de an. Apoi a dispărut așa brusc, cum a și apărut. E greu să îi explici unui client de ce se întâmplă lucrurile acestea și să îi ceri să acționeze rațional, nu emoțional”, continuă Bogdan Ivan.

Un alt exemplu legat de declarații nesăbuite ale guvernanților este inițiativa legislativă prin care se dorește întoarcerea la energia termică centralizată. 

„În primul rând, este imposibil să debranșezi toți clienții actuali, deci s-ar aplica doar pentru clienții noi. Dar este extrem de dificil să convingi că acest lucru este o idee bună, în condițiile în care noi avem cifrele și este mult mai avantajos cu centrală de apartamente. Acestea au un randament de 20-30%. O centrală în condensație are un randament de 100%, evident că e un randament mai bun energetic. În plus, oamenii își doresc tot mai mult să fie separați, vor centrală ca să își regleze consumul după cum doresc. Este un avantaj pentru consumatorul final. Sistemele centralizate sunt foarte mari consumatori de energie și au pierderi foarte mari, nu s-a investit deloc în ultimii ani în acest segment. Este mai eficient să ai centrală pe gaze decât să plătești energia de la stat care mai este și subvenționată, cel puțin la nivelul Bucureștiului. Există și soluții pentru o centrală unică pe bloc. Dacă există imobile cu cerințe ridicate, se montează centrale care organizaează atât încălzirea cât și răcirea, dar eu rămân la ideea de centrală individuală pe gaze unde consumi cât vrei tu. La centralizare nu ai posibilitatea clară de a optimiza costurile și confortul”, explică Bogdan Ivan.  

Discuțiile despre energie ar trebuie să se concentreze pe energia verde, nu pe centrale sau centralizare

În plus, acest subiect este unul care va fi depășit de realitate, în curând. La nivel global, atunci când se vorbește despre energie, se face referire la transformarea ei radicală, nu la întoarcerea în trecut.

„Nu cred ca se va ajunge să se interzică folosirea centralei. E foarte complicat să schimbi acest lucru, noi lucrăm la un proiect care să arate dezavantajele unui asemenea sistem. Dar în loc să avem o asemenea lege, mai bine s-ar introduce niște avantaje care să ne stimuleze să folosim energia verde. Acesta este curentul la nivel mondial, toate țările se întorc către energia verde. Problema este că aceste sisteme sunt foarte scumpe, de aceea se feresc dezvoltatorii să le folosească. Dar dacă ar exista niște scutiri, beneficii, nu ar fi nicio problemă ca ansamblurile noi să se bucure de energie alternativă” explică Bogdan Ivan. 

La fel de dornici sunt și clienții, atunci când vine vorba despre energie verde, și au exact aceleași rețineri legate de preț. Autoritățile trebuie doar să învețe să asculte, pentru că dezvoltatorii știu întotdeauna nu doar problemele birocratice, ci și problemele cumpărătorilor, de la finanțarea unei locuințe, la problemele de care se izbește zilnic. Iar toată lumea este de acord că este nevoie de un cadru transparent, construit în numele progresului.

  

 

2 October 2017