Capitala trece iar printr-un avânt imobiliar, clădirile noi înălțându-se cu repeziciune în toate cartierele, precum și în împrejurimi. Numărul locuințelor noi date în folosință anul acesta va fi mai mare cu 25% față de anul trecut, când se stabileau noi recorduri. În București și zonele adiacente, mai bine de 14.000 de unități vor avea noi proprietari, acesta fiind cel mai ridicat număr de locuințe noi finalizate într-un singur an, de la Revoluție încoace.  

39953-constructii.jpgTraiectoria ascendentă pe care a pornit piața imobiliară a Capitalei se menține. Anul trecut, specialiștii din real estate remarcau încântați că numărul proiectelor a crescut spectaculos pe toate segmentele, însă se arătau destul de rezervați cu privire la viitor. După primele patru luni din 2016, cifrele reușesc să depășească orice așteptări.

„Peste 14.000 de locuințe în proiecte rezidențiale vor fi finalizate în 2016 în București și împrejurimi, în creștere cu peste 25% față de anul anterior, aceasta reprezentând cea mai mare cifră de finalizări din istoria pieței rezidențiale moderne din România”, se arată în cel mai recent studiu Coldwell Banker Affiliates of Romania privind piața rezidențială din 2016.

Anii de boom imobiliar au adus locuințe dedicate celor cu venituri generoase, precum și proprietăți premium. După criză, dezvoltatorii s-au reorientat, construind cu precădere pentru cei cu bugete limitate. În prezent, această tendință se menține – mai bine de jumătate din unitățile ce vor fi finalizate anul acesta sunt dedicate cumpărătorilor cu buget mic.

„Cea mai mare pondere a acestor locuințe, reprezentând aproximativ 53,5%, se adresează segmentului mass market, adică proiecte amplasate în zone mărginașe ale Bucureștiului sau în interiorul marilor cartiere, care oferă în general un bun acces către rețeaua publică de transport în comun, finisaje de calitate medie și suprafețe de regulă similare cu cele ale locuințelor vechi”, subliniază reprezentanții Coldwell Banker.

Angajații din multinaționale, o categorie de clienți cu altfel de preferințe

Cu toate că segmentul locuințelor low-cost reprezintă cea mai mare parte din stocul de unități noi, a urcă simțitor și oferta de proprietăți dedicate clasei medii. Numărul mare de angajări făcut de multinaționale a creat o nișă de clienți cu cerințe diferite, constată specialiștii.

„Dezvoltarea segmentului de birouri în zonele de nord și centru – vest din București, unde lucrează peste 100.000 de persoane, precum și creșterea veniturilor a determinat tot mai mulți dezvoltatori să construiască proiecte adresate clasei middle market, peste 6.000 de locuințe fiind în construcție în acest moment în București și împrejurimi, reprezentând aproximativ 39% din totalul finalizărilor din acest an. Aceste locuințe beneficiază de un amplasament mai bun, cu acces facil către clădirile de birouri moderne, centre comerciale și parcuri”, explică specialiștii Coldwell.

La nivelul întregului oraș, oferta de noi locuințe s-a echilibrat, în ultimul an: consultanții imobiliari remarcă faptul că zonele de sud și de vest nu mai atrag cea mai mare pondere a proiectelor rezidențiale dezvoltate, în zonele semicentrale și de nord urmând a fi livrate un număr similar de locuințe în 2016. În același timp, zona de est începe să se contureze ca un nou pol de dezvoltare rezidențială, cu aproape 2.000 de locuințe care vor fi finalizate în 2016.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

19 April 2016