Zona, zona și iar zona – acesta este criteriul de achiziție a unei proprietăți, pentru cumpărătorii străini. Pe de altă parte, românii pun preț mai mult pe anul de construcție, suprafața sau compartimentarea, fiind obligați să renunțe la pretențiile legate de zonă. Așa se ajunge la situația în care cele mai multe dintre locuințele amplasate în centrul Bucureștiului sunt deținute de oameni de afaceri din afara țării.

38202-bucuresti_central.jpgLocuințele amplasate în centrul Bucureștiului sunt apreciate mai mult de străini, în timp ce românii tind să le observe dezavantajele. Obișnuiți cu o piață liberă de o viață, străinii aplică fără să stea pe gânduri regula numărul unu a imobiliarelor: la achiziția unei proprietăți, trebuie avută în vedere zona, zona și iarăși zona (n.r.: din engleză, „location, location, location”). O locuință amplasată în buricul orașului își găsește rapid chiriaș și poate fi vândută oricând cu ușurință, astfel că alte considerente trec în plan secund – anul de construcție, suprafața, compartimentarea, toate acestea reprezintă detalii fără greutate în decizia de achiziție.

„Zona centrală are parte de o activitate animată, majoritatea clienților fiind însă străini. Proprietățile amplasate central atrag atenția și banii străinilor, românii fiind mai puțin interesați. Cei veniți din afara țării acordă o mai mare importanță clădirilor vechi, le apreciază istoria și trec cu vedere bulina. Ei știu că un astfel de apartament nu ar fi atât de ieftin, dacă imobilul nu ar avea bulină”, explică Răzvan Rizea, administrator al companiei Aisiel Imobiliare.

Clienții străini nu consideră un impediment faptul că un imobil a fost construit în urmă cu peste jumătate de veac, ci văd partea plină a paharului: prețul. O proprietate amplasată central, vândută cu un preț mic, reprezintă o afacere ce nu trebuie ratată. Aproximativ 750 de imobile din București se află pe listele Primăriei din cauza problemelor pe care le-ar putea avea în cazul unui cutremur major. Dintre acestea, aproape 200 sunt catalogate drept „pericol public”. Deși cifrele și avertizările autorităților par înspăimântătoare, toate aceste clădiri sunt locuite, ba chiar și vândute. Însă numai pentru un preț corect.

„Peste trei sferturi din proprietățile amplasate central sunt înscrise pe listele de risc seismic întocmite de Primărie. Nu toate au bulină (respectiv clasa I de risc seismic), multe dintre ale sunt încadrate la clasa II sau III (respectiv au nevoie doar de lucrări parțiale de consolidare a infrastructurii). Toate probleme vin peste faptul că sunt, oricum, foarte vechi. Însă tranzacțiile nu lipsesc de pe acest segment, astfel de proprietăți își găsesc cumpărători, fără nicio problemă, dar la un preț corect”, Claudiu Hațegan, broker/owner al agenției Klauss & Partners.

Imobiliarele au adus mulți bani în buzunarele celor care au avut viziune și vor continua să furnizeze profituri celor care au fler

Fie că au probleme sau nu, apartamentele din centrul Capitalei sunt cumpărate, în general, cu gândul de a fi închiriate ulterior. De obicei, proprietățile beneficiază de renovări masive la interior, pentru a putea fi închiriate cât mai ușor. La mijloc nu este vorba de pasiune sau de emoții, ci doar de business: un astfel de apartament nu este căminul proprietarului său, este doar o sursă de profit. Mulți dintre străini au învățat că imobiliarele aduc mai mulți bani decât băncile, profitul fiind mai sigur decât la bursă.

„Cele mai multe apartamente din centrul Capitalei sunt cumpărate pentru a fi închiriate ulterior. La un prim calcul, aș spune că, din cinci proprietăți, cel puțin trei sunt cumpărate cu scop investițional. Cele mai multe merg la închiriere, dar nu este obligatoriu. Chiar dacă nu îl închiriază, proprietații străini îl păstrează, deoarece știu că valoarea lor va crește, în timp. Este inevitabil”, subliniază reprezentantul companiei Aisiel Imobiliare.

Imobiliarele au adus mulți bani în buzunarele celor care au avut viziune și vor continua să furnizeze profituri celor care au fler. Necesitatea de a avea un acoperiș deasupra capului va exista întotdeauna, astfel că cei care au bani de investit pariază pe real estate. Investitorii străini știu că nu vor mai vedea prea curând profituri amețitoare precum cele din 2007, însă preferă o piață mai liniștită, cu un ritm stabil. Din motive culturale sau poate care țin de experiență, de cele mai multe ori, modul străinilor de a privi lucrurile este mult diferit față de cel al clienților români.

„Am prevăzut potențialul Bucureștiului încă de la începutul anilor 2000, când un apartament în zona Unirii – Palatul Parlamentului se vindea cu câteva zeci de mii de euro. Încă de atunci am început să investesc aici în imobiliare, iar oportunități există și acum. Însă eu cumpăr numai în zona centrală, nici nu mă gândesc să iau un apartament în cartierele cu blocuri gri. Sunt multe proprietăți frumoase în centru, cu prețuri foarte mici, mai ales pentru puterea de cumpărare a unei persoane care lucrează în afara României. Au avantajul că se închiriază repede, cu un preț mai bun și, în caz de nevoie, se pot vinde imediat. Și, nu în ultimul rând, clădirile centrale au personalitate, au istorie, au o arhitectură mult mai plăcută, eu nu înțeleg de ce nu se fac mai multe eforturi pentru reabilitarea lor”, concluzionează Moshe Avidan, un om de afaceri israelian cu un portofoliu de șapte apartamente, în București.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

17 September 2015