Cele mai ieftine terenuri din Capitala




Evenimentul Zilei - 22.08.2006
 

Vanate de investitorii in proiecte rezidentiale si de business, terenurile din Capitala s-au scumpit din 2003 incoace cu circa 30% in fiecare an.

Chiar daca in cartierele-dormitor, un metru patrat costa intre 300 si 400 de euro/mp, mai exista insa si parcele care pot fi achzitionate cu mai putin de 100 de euro/mp.

Agentii spun insa ca aceste terenuri sunt „de mana a doua” si-i avertizeaza pe amatori sa studieze foarte bine oferta. In spatele acestor preturi mici se pot ascunde numeroase capcane pentru cumparatori.

Costuri mai mici in cartierele marginase

„Astfel de terenuri mai sunt doar la periferie, in zone mai putin cautate”, afirma Calin Clinciu, reprezentantul agentiei Euroest. La „scoruri” atractive se gasesc parcele mari de teren in zona de sud a orasului, cum ar fi Berceni, Policolor sau Rahova, precum si in zona de vest- Militari sau Prelungirea Ghencea. In est, cele mai ieftine achizitii mai pot fi facute doar la capatul Colentinei, spre Fundeni.

Majoritatea parcelelor din zona soselei de centura sunt destinate spatiilor industriale sau de birouri, si mai putin locuintelor.

Feriti-va de „pacalici”

Chiar daca sunt la „coada” Capitalei, terenurile care sunt „in regula”, cu toate actele „la zi” nu sunt neaparat ieftine. Expertii imobiliari sustin insa ca pe aceasta piata nu exista „chilipiruri”.

Ciprian Hrisca, senior broker la departamentul terenuri al companiei Eurisko, spune care sunt cele mai mari pacaleli in cazul cumpararii unei parcele „super-ieftine”.

„Cel mai des proprietarii pretind ca exista utilitati, insa acestea lipsesc cu desavarsire. Pentru a fi sigur, viitorul cumparator trebuie sa ceara un plan de retele”, explica reprezentantul Eurisko.

 O alta problema poate fi accesul dificil cu mijloacele de transport in comun, multe fiind situate in zona de capat a unui tramvai sau autobuz.

O capcana des intalnita este vecinatatea proasta. Chiar daca parcela are un plan de detaliu bun, utilitati si acte in regula (problema spatiilor retrocedate este deja un caz banal pentru specialisti), o pozitie nefavorabila ii reduce drastic valoarea - daca ar fi in zona, de exemplu, o fabrica sau chiar o groapa de gunoi.

„Atentie, de exemplu, la terenurile situate in apropierea gropii de la Glina: Anuntul poate suna tentant: teren Splaiul Unirii, 42 de euro/mp sau Vitan, 55 de euro /mp.

Ambele sunt insa situate in jurul gropii de gunoi”, afirma Hrisca. Cei care doresc sa cumpere ar trebui sa faca  insa o vizita la fata locului si sa ia cu el si un expert.

Alte dezavantaje pot fi, de asemenea, si prezenta unor conducte pe dedesubt sau a unor stalpi de inalta tensiune pe deasupra, precum si panza freatica prea ridicata.

„In Capitala mai sunt doua zone in care nu se prea poate construi: una este langa Lacul Vacaresi, iar cealalta langa Lacul Tei. Aici au fost depozitate materiale de constructie in urma demolarilor de la cutremurul din ‘77. Aceste date pot fi gasite intr-un studiu geotehnic”, afirma Hrisca.

Preturi „decente”

Potrivit expertilor imobiliari, cele mai ieftine terenuri „in regula” destinate constructiilor de vile pornesc de la 100-150 de euro metrul patrat, in timp ce pentru blocuri de la 400 si 600 de euro (pentru P+4, respectiv P+10).

In centrul orasului, cele mai modeste portiuni se vand cu 1.300 de euro/mp, iar cele mai bune costa pana la 3.000 de euro.

Citeste articolul integral in Evenimentul Zilei



Teodora Trandafir
Evenimentul Zilei
 

22 August 2006