Se curata piata imobiliara?




Capital - 24.08.2006
 

Din 2007, vom avea noi reguli si taxe pentru vanzarea proprietatilor. Introducerea platii TVA pentru persoanele fizice nu va scumpi locuintele, dar va disciplina piata.

In acest moment, peste 80% din locuintele noi destinate vanzarii se realizeaza de catre persoane fizice, particulari care nu platesc nici un fel de taxe la stat. In Pipera, de exemplu, exista nenumarate ansambluri rezidentiale ai caror investitori vand casele una cate una, avand autorizatii de construire pe numele lor. Unul dintre acestia, om de afaceri in domeniul hotelier, a construit un cartier intreg de peste 250 case, pe care le-a vandut ca persoana fizica. In mod ironic, complexul poarta numele firmei proprietarului, dar contractele sunt realizate pe persoana fizica.

Cu toate acestea, acesti intreprinzatori nu sunt cu totul de condamnat. Ei au gasit doar o portita. De vina este statul, care nu a reusit sa creeze un cadru legal care sa asigure facilitati pentru cei care construiesc locuinte, asa cum exista in statele vecine. De exemplu, in Cehia, cota de TVA pentru vanzarea locuintelor noi este de 5%, iar in Polonia, de 7%. Ungaria a avut si ea aceasta facilitate, pe care a pierdut-o la inceputul anului 2006. Totusi, guvernul maghiar s-a gandit sa compenseze aceasta pierdere, prin aparitia unor noi facilitati pentru cooperativele care construiesc case. Statul roman ia insa cu doua maini si inca nu da nici o facilitate pentru constructorii de locuinte. Anuntata subventie de 20% pentru tinerii care isi construiesc prima casa nu are un buget aprobat, si asa cum a fost conceputa, nu va avea o influenta semnificativa asupra pietei.

Introducerea TVA si pentru cladirile realizate de persoane fizice, anuntata de ANAF, va intari pozitia firmelor de constructii si a investitorilor persoane juridice din imobiliar. Aceasta a si fost, de altfel, rationamentul propunerii acestei masuri de catre Sebastian Bodu, presedinte al ANAF: “In mod rezonabil, intr-o economie capitalista, afacerile se fac pe firma. In domeniul tranzactiilor imobiliare repetate, am constatat un anumit avantaj in cazul in care afacerile se fac pe persoana fizica: neplata TVA. Conform Codului comercial, vanzarile si cumpararile de constructii nu sunt fapte de comert. Sunt considerate acte juridice civile. Eu am inclus in sfera faptelor de comert si tranzactiile imobiliare”.

Reprezentantii agentiilor imobiliare nu vor sa comenteze, deocamdata, probabil ca sa nu lezeze numarul mare al investitorilor de acest tip, pe care ii ajutau sa vanda proprietatile.
Exista insa si o veste buna pentru unii vanzatori de case si terenuri. Din ianuarie 2007, nu va mai fi in vigoare impozitul de 16% pentru cei care vand proprietatile dobandite in mai putin de trei ani, ci o taxa pe transfer, de 2% - 3%, similara cu aceea din tarile vecine.

Cehia

1. TVA

• 19%: La vanzarea proprietatilor sau a constructiilor noi, daca au fost detinute mai putin de trei ani.
• 5%: Pentru locuintele noi, exista o cota mai mica, pana la sfarsitul anului 2007. Beneficiaza cei care vand cladiri de locuit, indiferent daca sunt noi sau vechi; pentru locuintele sociale, aceasta facilitate se va mentine pana la sfarsitul anului 2009
• 9%: Pentru lucrari de renovare a cladirilor vechi, aceasta facilititate fiind in vigoare pana la sfarsitul lui 2009
0%: sunt scutite de TVA, vanzarile cladirilor de orice tip, care au fost folosite trei ani pentru inchiriere sau daca au trecut trei ani de la dobandirea lor
0%: tranzactiile cu teren sunt scutite de TVA

2. taxe la transferul proprietatii:

3%: se percepe pentru toate tipurile de proprietati imobiliare, fara exceptii

Polonia

1. TVA

22%: Se percepe TVA la vanzarea proprietatilor imobiliare, de 22%, indiferent daca este vorba de persoane fizice sau juridice.
7%: Pentru casele noi, se face o reducere la 7%, in vigoare pana la 31 decembrie 2007, indiferent daca vanzatorii si cumparatorii sunt persoane fizice sau juridice
0%: sunt scutite de TVA tranzactiile cu casele vechi.

Citeste articolul integral in Capital

Maria Seder Neda
Capital
 

24 August 2006