C:\WINDOWS\Desktop\BI - RUN_nona\info_run_capital_0108.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Conform Uniunii Nationale Imobiliare
Apartamentele noi se vor ieftini la sfarsitul anului
 
CURIERUL NATIONAL - 10.03.2005

  Preturile vor scadea pana la jumatate, ceea ce va conduce si la diminuarea valorii locuintelor construite inainte de '89

       La sfarsitul anului acesta - inceputul anului viitor, ne putem astepta la reduceri semnificative ale preturilor apartamentelor, a declarat, ieri, Sorin Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM) si deputat PNL.

       Zamfir a afirmat ca pretul apartamentelor noi, construite dupa 1989, ar putea scadea de la aproape 1.000 de euro metrul patrat, cat costa in centru, la 400 de euro metrul patrat, ceea ce ar conduce si la o diminuare a preturilor apartamentelor vechi. Conform presedintelui UNIM, in urmatorii doi ani sunt anuntate investitii de 150 de milioane de euro in sectorul imobiliar, la nivel national.

  Zamfir a numit o serie de factori care au influentat, in ultima perioada, piata imobiliara, sau care vor avea un efect asupra acesteia in perioada urmatoare.

  Printre acestia, aprecierea monedei nationale in raport cu euro si dolarul de la sfarsitul anului trecut, care a determinat, in viziunea presedintelui UNIM, o crestere pe anumite segmente ale pietei a preturilor exprimate in euro. Acest lucru a fost cauzat, considera Zamfir, de dorinta vanzatorilor de a obtine aceeasi suma de bani in lei pe care ar fi obtinut-o cand moneda unica europeana avea o valoare mai ridicata in raport cu leul.

  Spre exemplu, un apartament pentru care se cereau 30.000 de euro (1,2 miliarde de lei la un curs de 41.178 de lei pentru un euro) a ajuns sa coste, in urma fluctuatiilor valutare care au coborat valoarea monedei unice la 36.503 lei, aproximativ 33.842 euro, pentru a se obtine aceeasi suma in lei.

  Zamfir a precizat, de asemenea, ca introducerea cotei unice de impozitare reprezinta o scadere a taxei pe profit de la 25 la suta la 16 la suta, acest fapt putand determina, in conditiile pastrarii aceleiasi marje de profit, o usoara scadere a preturilor la constructiile noi.

      Cresterea impozitului pe tranzactiile imobiliare atenueaza influenta cotei unice

     Cresterea impozitului pe veniturile realizate din tranzactiile imobiliare de la 10 la 16 la suta poate aduce o usoara influenta pe piata imobiliara, fiind posibila atenuarea influentei cotei unice de impozitare.

     Zamfir a vorbit, de asemenea, despre completarile anuntate ale Codului fiscal, referitoare la impozitarea veniturilor obtinute de catre persoanele fizice din tranzactiile imobiliare. "Prin aplicarea cotei de impozitare de 10 la suta, raportata la profitul obtinut din afacerile imobiliare ale persoanelor fizice, plasamentele in terenuri vor fi mai atent analizate de investitori.

     Intentia Guvernului este de a stimula dezvoltarile imobiliare si mai putin cumpararea de terenuri in vederea valorificarii lor, fara ca acestor terenuri sa li se aduca imbunatatiri semnificative de catre investitori, precum si descurajarea persoanelor care blocheaza anumite proiecte, incercand sa speculeze interesul de dezvoltare intr-o anumita zona", a declarat Zamfir.

      In ceea ce priveste taxa de scoatere a terenurilor din circuitul agricol, presedintele UNIM crede ca "simplificarea procedurilor de obtinere a aprobarii va determina deblocarea punctuala a unor investitii, dar si o incurajare a investitorilor din domeniul imobiliar".

      Proiectele legislative privind metodele globale de finantare a constructiilor de locuinte, in special legea obligatiunilor ipotecare, sunt asteptate de multa vreme de catre banci si de alti finantatori ai pietei imobiliare, care se vor apropia, astfel, de metodele si instrumentele de finantare europene si americane care au determinat, pe aceste piete, dezvoltarea semnificativa a domeniului imobiliar.

      De asemenea, aderarea apropiata a Romaniei la Uniunea Europeana va aduce cresteri semnificative de capital intrat in tara noastra, ceea ce va determina si cresterea pietei imobiliare prin investitii directe.

       Tariceanu: Guvernul isi va asuma raspunderea pe legile proprietatii

      Guvernul isi va asuma raspunderea, in aproximativ doua luni, pe un pachet de legi referitoare la proprietatea funciara si imobiliara, a declarat, presei, premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa sedinta de marti seara a conducerii PNL.

      Primul-ministru a precizat ca legile pe care isi va asuma Guvernul raspunderea vor completa actualele acte normative referitoare la proprietatea funciara si imobiliara. "Legile care exista acum, in acest domeniu, au creat anumite probleme si se treneaza procesul retrocedarii proprietatilor. De aceea, actualul cadru legislativ trebuie completat", a mentionat Tariceanu.

      El a subliniat ca noile reglementari vor avea in vedere masuri de despagubire in actiuni, pentru cei carora nu li se va putea inapoia proprietatea.
"Mecanismul de despagubire cu actiuni este destul de complicat si de aceea mai este nevoie de ceva timp pentru a pregati acest pachet de legi", a conchis premierul.

Iulian Enache

 

10 March 2005