Zurich deţine, în portofoliul său, surprinzător de multe recorduri: începând de la cel mai mare oraş din Elveţia, până la cel mai scump oraş din lume (conform Economist Intelligence Unit) sau oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii (conform Mercer Consulting), iar lista poate continua. Însă toate aceste titluri se reflectă şi în preţul proprietăţilor, astfel că piaţa imobiliară are numai clienţi de elită.

24185-zurich_city.jpgOraş Alfa, de importanţă globală, Zurich nu este numai centrul cultural şi economic al ţării, ci şi unul dintre cele mai importante centre financiare din lume, astfel că cele mai mari companii private şi instituţii financiare îşi au sediul aici. Dar pentru a atrage mai mulţi turişti, imaginea de oraş bancar a trebuit să fie dublată de ceva mai provocator, astfel că în ultimii ani, Zurich a trecut printr-o adevărată transformare, devenind un paradis pentru cumpărături. Astăzi, Zurich oferă o atmosferă animată şi interesantă, cu o multitudine de magazine exclusiviste, restaurante şi cafenele la modă, principalele zone comerciale fiind concentrate într-un kilometru pătrat, în centrul oraşului.

Zurich se clasează printre cele mai bogate oraşe din lume, ceea ce atrage după sine şi preţuri ridicate pe piaţa imobiliară. Cei care doresc să locuiască o perioadă lungă în acest oraş, vor avea dificultăţi în a găsi o proprietate cu un preţ moderat, fiindcă locuinţele au preţuri piperate în toate cartierele. În schimb, clienţii pentru care banii nu reprezintă un impediment vor găsi proprietăţi deosebite, luxoase, a căror valoare se menţine sau creşte pe termen lung.

Închirierea unui apartament reprezintă o alternativă mai accesibilă din punct de vedere financiar

24186-oberstrass.jpgApartamentele de închiriat reprezintă o opţiune rezonabilă pentru cei care doresc să locuiască în Zurich pentru o perioadă îndelungată, de până în doi ani. Oferta este bogată, fiind accesibilă pentru toate buzunarele, mai ales pentru cei care nu au venituri anuale de milioane de euro. Standardele apartamentelor închiriate în regim hotelier sunt ridicate, astfel că chiar şi locuinţele cu o chirie modestă se bucură de diverse facilităţi. Cei mai mulţi proprietari cer chiria în avans pe două luni.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.450 euro/lună; semicentral: 900 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.300 euro/lună; semicentral: 1.560 euro/lună

Zurich este împărţit în 12 districte, fiecare dintre ele având un stil şi o personalitate aparte. Oberstrass şi Unterstrass, din Districtul 6, sunt zone exclusiviste, cu locuinţe peste puterile financiare ale majorătăţii. Aussersihl, din Districtul 4, este mult mai accesibil din punct de vedere financiar, cei mai mulţi locuitori de aici fiind expaţi.

Din cauza preţurilor mari, 67% dintre elveţieni nu deţin o locuinţă

24187-zurich_view.jpgAchiziţia unei locuinţe nu este tocmai cea mai populară opţiune, datorită costurilor ridicate, astfel că gradul de împroprietărire este scăzut printre elveţieni, de numai 27%. Cu toate acestea, apartamentele au un preţ considerabil mai scăzut decât casele cu grădină, oferta fiind mai bogată în acest segment.

Preţul mediu al apartamentelor din Zurich, conform Numbeo:

  • Apartament central – 9.200 euro/mp
  • Apartament semicentral – 6.400 euro/mp

Piaţa imobiliară elveţiană nu a avut de suferit, spre deosebire de alte ţări. Unul dintre motive este numărul imigranţilor, care a crescut semnificativ în ultimii patru ani, ajungând la 330.000, astfel că şi cererea pentru locuinţe a urcat considerabil. De asemenea, dobânzile mici la creditele ipotecare au încurajat vânzările de locuinţe. Un alt motiv al rezistenţei pieţei imobiliare este reprezentat de perioada rapidă în care Elveţia şi-a revenit din recesiune – turbulenţele s-au încheiat la mijlocul lui 2009, iar în 2010 economia a înregistrat o creştere de 2,55%. Mai mult de atât, Elveţia a fost văzută dintotdeauna de către străini ca un „paradis sigur”, ceea ce i-a motivat să investească în proprietăţi.  

Până nu demult, vânzarea proprietăţilor către străini a fost restricţionată în Elveţia. Începând de anul trecut, Guvernul Federal a stabilit un număr anual de permise pentru străinii non-rezidenţi care doresc să achiziţioneze o locuinţă. În plus, este nevoie de o autorizaţie cantonală înainte de a obţine un titlu de proprietate.

CITEȘTE ȘI: Oslo, unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume


31 March 2012