Zona Carol este una aparte în peisajul imobiliar bucureştean. Vilele vechi, boiereşti sau clădirile noi de apartamente se bucură laolaltă de eticheta de lux boem. Oamenii care se mută acolo sunt dispuşi să plătească sume fabuloase, deși vremurile pe care le traversăm fac greu de acceptat asemenea tranzacţii. Vorbim despre contracte de vânzare-cumpărare cu preţuri care ajung aproape de un milion de euro. Asemenea proprietăţi se pot vinde chiar înainte să fie scoase oficial la vânzare.

23352-image-2009-06-19-5841110-56-fabrica-electrica-f.jpgZona Carol are toate ingredientele pentru a fi una râvnită de clienţi: este poziţionată la câteva minute de mers pe jos faţă de Piaţa Unirii, este mărginită de două mari parcuri bucureştene iar proprietăţile, indiferent dacă este vorba despre case sau blocuri, sunt poziţionate aerisit, cu mult spaţiu între ele. Desigur, fiecare avantaj se taxează, pe piaţa imobiliară. Aşa că preţurile proprietăţilor din zona Carol par a fi în contradicţie totală cu criza. Apartamentele pot ajunge cu uşurinţă la 250.000 euro, iar casele se vând cu mult mai mult de atât.

„Avem două tipuri de case acolo: cele mici, cu trei-patru camere şi suprafeţe similare cu cele ale apartamentelor cu patru camere, undeva la 130-150 mp utili. Pentru acestea, preţurile sunt similare cu cele ale apartamentelor, pentru că cele mai multe case nu au curte sau au una foarte mică, cât să intre cel mult o maşină. Mai sunt şi case mari, vile, cum găseşti în Cotroceni, care au şi curte de 350-400 mp, care se vând cu 800.000 euro, dar aceastea sunt foarte vânate. Adică nu prea apar oferte, şi dacă apar, nu stau în piaţă, se vând imediat”, spune un agent imobiliar.

Însă tranzacțiile acestea se fac în cercuri închise. Nu sunt mulţi cei care pot cumpăra asemenea proprietăţi, aşa că negocierile se poartă întotdeauna în mod direct între proprietar sau reprezentanţii lui şi cumpărător.

„Sunt proprietăţi mari, cunoscute, aşteptate. Pe Candiano Popescu, una dintre străzile cu notorietate de la Carol, sunt nişte vile cu apartamente vechi, construcţie 1940-1960, care se vând foarte bine. Sunt construcţii solide, clienţii care îşi doresc zona cunosc potenţialul acelor construcţii. Sunt vile boiereşti, cum se făceau pe timpuri, care mai rezistă încă 100 de ani de-acum încolo”, continuă consultantul imobiliar.

Cea mai mare problemă a zonei: terenurile cu situaţie juridică neclară

Cea mai mare problemă a zonei este însă încadrarea legală a terenurilor. Case aflate în litigiu, bucăţi de teren care nu au o situaţie clară.

„Sunt foarte multe terenuri aflate în litigiu în zonă. Sunt proprietăţi vechi, case vândute de stat în baza legii 112, care pevede să se cumpere doar terenul de sub construcţie. Mulţi au un contract de concesiune cu primăria şi plătesc o chirie. Cei care vor să cumpere, nu pot construi pe acel teren aferent clădirii, pentru că nu este al lor. Pot construi sau reconstrui exclusiv pe locul vechii construcţii. Momentan, nu există metode pentru a intra în proprietatea terenului care nu le aparţine”, arată Cristi Stanciu, reprezentant Imoprest.

Această situaţie se regăseşte însă, de cele mai multe ori, în cazul caselor accesibile din punct de vedere financiar, scoase la vânzare cu un preț atractiv. Proprietăţile scumpe au, în general, situaţii juridice clare.

„La momentul,  acesta cred că sunt 20-30 de oferte de case cu două-trei camere, 100 şi ceva mp teren, dar care nu au căutare, pentru că sunt relicve şi nici terenul nu e suficient de mare încât să construieşti altceva. Sunt şi reglementări de urbanism în zonă care nu îţi permit să faci orice, deci nu ai prea multă libertate”, continuă consultantul imobiliar.

Zona este, de asemenea, căutată de companii, pentru sedii. Unele companii aleg să cumpere, altele să închirieze. Unii specialişti sunt însă de părere că, pentru birouri, pot fi alese zone mult mai eficiente.

„Este o zonă bună, dar nu mai bună decât altele. Victoriei sau Unirii sunt, din punctul meu de vedere, zone mai bune pentru birouri. Sunt mai circulate, mai văzute, este mai multă agitaţie în jurul lor, iar un birou are nevoie de asta. O firmă trebuie să fie mai în centru”, spune reprezentantul Imoprest.

Cât despre chiriile pentru persoane fizice, piaţa în zonă merge foarte bine, atât timp cât preţul nu depăşeşte 1.500 euro/lună. De la acest nivel în sus, clienţii sunt mai dificil de găsit.

CITEŞTE ŞI Kiseleff, locul în care toată lumea vrea să locuiască, dar nimeni nu cumpără

 

9 February 2012